Beljenje zuba

. / Beljenje zuba

beljenje zubaOva veoma popularna kozmetska procedura nema doživotni efekat, ali dobra stvar je u tome što pri beljenju zuba ne dolazi ni do kakvih strukturalnih promena na zubnom tkivu, te se proces može ponavljati bez štetnih posledica.

Da li beljenje zuba stvarno moguće? Jednom recju, DA! Radili su ga na ovaj ili onaj nacin u proteklih 100 godina i dokazano je da je to sigurna i efikasna kozmetska procedura.


Šta se u stvari stvarno događa za vreme procesa izbeljivanja zuba?

Deo zuba koji se vidi direktno u ustima je gleđni sloj koji je ujedno i jedini deo zuba koji treba da se nalazi iznad desni. Prirodna boja gleđi je bela, ali u stvari je prozirna i zavisi od drugih zubnih struktura koje se nalaze ispod i koje se provide kroz nju. Supstanca neposredno ispod gleđi se zove dentin. Njegova normalna boja je žuta, ali zbog porozne strukture i bliskog odnosa sa zubnim živcem preko koga može upijati razlicite materije, može doći do njegovog prebojavanja te boja postaje tamnija, braon-žuta što se dešava pri starenju. Boja koju vidimo kada gledamo zub je mešavina boje gleđi koja pri starenju biva sve mutnija i boje dentina koja vremenom tamni zbog svoje bliskosti sa zubnim živcem. Ovo je razlog što jednostavno pranje zuba ne može spreciti prebojavanje zuba koje se vremenom dešava. Možete prati zube po ceo dan i nikada nećete otkloniti prebojenost koja je deo unutrašnjih struktura zuba.

Sa izbeljvanjem zdravih i mrtvih zuba (zuba bez živca) se pokušavalo veoma dugo i bilo je manje ili više uspešno, ali ne tako bezbedno i jednostavno, jer su se koristile veoma agresivne supstance.

Međutim, pre otprilike 20 godina otkriveno je da se 10-% karbamid peroksid može aplikovati na zube sigurno i bez bojazni od stvaranja opekotina na sluznici usta ili trovanja pacijenta, što se dešavalo pri korišćenju nekih mnogo agresivnijih materija. Ako se ovaj razblaženi rastvor peroksida drži u kontaktu sa zubom dovoljno dugo, dolazi do izbeljivanja zuba koji postaje svetliji. Što je duži kontakt, zub postaje sve belji (sve do momenta kada nema više boje koja se može izbeliti..


Da li je beljenje zuba bezbedno?

U zapadnom svetu 8 od 10 stomatologa vrši beljenje zuba kao estetski tretman pacijenata. Americka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: "Beljene zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođaca, a pod stalnim nadzorom strucnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan nacin izbeljivanja zuba. Preporucuje se upotreba onih preparata koji su dobili odobrenje od strane ADA. Umerena osetljivost zuba na toplo i hladno je uobicajen prolazni propratni efekat kod svih metoda beljenja. Međutim nikakve dugotrajne loše posledice po zubno tkivo nisu zabeležene ni u jednoj klinickoj studiji."


Šta se ne može postići beljenjem zuba?

- Beljenjem se ne mogu otkloniti crne ili braon prebojenosti koje su posledica karijesa zuba. Zubi se obavezno moraju opraviti pre zapocnjanja beljenja.

- Beljenjem se ne mogi izbeliti prebojenosti koje su posledica starih amalgamskih plombi. Ovo se može u najvećem broju slucajeva rešiti zamenom ovih plombi savremenim kompozitnim (belim) ispunima, ali se po nekad oksidi metala toliko uvuku u zubno tkivo da nastanu trajne prebojenosti.

- Beljenjem se ne mogu rešiti fluoroticne mrlje kod pacijenata koji su unosili velike kolicine floura, koji se u nekim mestima nalazi u ogromnim kolicinama u vodi za piće.

- To može da bude problem i kod pacijenata sa jakim tetraciklinskim prebojenostima, odnosno kod pacijenata koji su kao deca primali tetraciklinske preparate zbog infekcije uha.Izbeljivanje mrtvih zuba (zuba koji su potamneli nakon vađenja zubnog živca)

Ovo je bezbolna kozmetska procedura koja se rutinski radi u našoj poliklinici.

Potamneli zub se prethodno pripremi za beljenje tako što se sa zadnje strane isprepariše rezervoar za gel, ukloni eventualni karijes, ostaci starog punjenja unutar kanala korena 2mm u dubinu. Izvrši se izolacija krunicnog dela cementom na bazi glas jonomera i nakon toga se postavlja 30% gel karbamid peroksida ili smeša hidrogena i natrijum perborata unutar krunicnog dela, koji za veoma kratko vreme dovodi do željenih rezultata.

Upotrebom lasera koji vrši aktivaciju gela, beljenje se završava nakon jednog ili dva tretmana. Ova procedura je brža i skuplja od konvecionalne tehnike pri kojoj se pasta hidrogena i natrijum perborata postavlja u komoru zuba i menja na svaka dva dana, te je potrebno više seansi i dolazaka pacijenta u ordinaciju – tzv. Walking bleach tehnika.

Ne retko se na ovakvim zubima nalaze velike plombe koje više estetski ne zadovoljavaju, te je nakon procesa izbeljivanja neophodna njihova zamena visko kvalitetnim estetskim materijalima ( EsthetX nadogradnje).


Izbeljivanje vitalnih zuba

Ova procedura je veoma popularna, posebno u zapadnom svetu. Budite uvereni da se skoro sve licnosti iz javnog života sa svojim blistavim osmesima i bisernim zubima redovno podvrgavaju kozmetskim stomatološkim intervencijama među kojima najviše izbeljivanju zuba.

Beljenje zuba se može vršiti na više nacina koji se mogu i međusobno kombinovati.

Lambda Scientifica SPA


Tehnika beljenja zuba u ordinaciji laserom (In office bleaching)

beljenje zuba in office

Podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri cemu se koriste izbeljivaci visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela laserskim zrakom. Procedura je kratkotrajna a efekat se postiže skoro trenutno, te će sutradan svi koji Vas poznaju svakako primetiti da ste izbelili svoje zube. U težim slucajevima prebojenosti, ovaj postupak se mora ponoviti da bi dobili željenu nijansu bele boje koja estetski zadovoljava i/ili se vrši adicioni postupak


Tehnika kontrolisanog kućnog izbeljivanja zuba (home bleaching)


aplikacija zubnog treja

VivaStyle

– procedura pri kojoj se pacijentu u ordinaciji nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju udlage (tray-evi) za zube, koji služe kao nosaci gela za izbeljivanje u kućnim uslovima. Ova procedura je veoma bezbedna i jednostavna jer se koriste gelovi za izbeljivanje slabije koncentracije renomiranih svetskih proizvođaca (Dentsply, Vivadent, Ultradent), koji ne oštećuju meka tkiva. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbeljuje svoje zube, noseći aplikacioni tray napunjen gelom tokom noći ili dana dolazeći na povremene kontrole kod stomatologa. Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbeljivanja, loša strana je u tome što zahteva strpljenje jer rezultati nastupaju postepeno a za vreme izbeljivanja neophodna je potpuna apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih materija ( kafa, caj, kola, crno vino itd.). Veoma dobro je koristiti ovu tehniku za održavanje postignutih rezultata izbeljivanja zuba, jer efekti vremenom mogu izbledeti, te je potreban retretman.


VAŽNO - BELJENJE ZUBA NE OŠTEĆUJE ZUBNU STRUKTURU!

Neželjene nuspojave

Kao neželjne pojave prilkom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slucajevima se savetuje pacijentu smanjenje ucestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek PROLAZNOG KARAKTERA i u stomatologiji nije opisan slucaj njenog zadržavanja.

Indikacije i neophodne predradnje


Izbeljivati se mogu svi zubi koji su promenuli boju a koji su:

- Bez karijesa (primarnog ili sekundarnog) – obavezno popraviti sve zube koji se bele

- Bez povlacenja i upala desni – lecenje upale desni

- Bez prisustva mekih i tvrdih zubnih naslaga (zubni kamenac) – skidanje kamenca i peskiranje zuba

Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba ( nakon najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba.

Ako želite da ulepšate svoj osmeh i podvrgnete se kozmetskim stomatološkim intervencijama, obavezno dođite u našu polikliniku na besplatno savetovanje sa lekarima koji će Vam nakon detaljnog stomatološkog pregleda napraviti individualni terapijski plan i ukazati na potrebne kozmetske stomatološke procedure.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 25254 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
25254
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata