Dečija stomatologija

. / Dečija stomatologija
Comfort-In je sistem za ubrizgavanje bez igle mehaničkim rukovanjem, dizajniran s namenom za brzo, bezbedno i bezbolno aplikovanje lokalne anestezije.
Pročitajte više
Preporuka je da prvi put na stomatološki pregled roditelj dovede dete najkasnije kada ono napuni 12 meseci. Važno je i to da se taj prvi pregled obavi najkasnije 6 meseci po nicanju prvog mlečnog zuba. Zakazati ga što pre, ukoliko roditelj ima neke nedoumice.
Pročitajte više
Karijes je najčešći patološki proces usne duplje. Nažalost, karijes mlečnih zuba se javlja veoma rano, i to kao posledica loših navika, neadekvatne ishrane, određenih teškoća u održavanju oralne higijene i neobaveštenosti roditelja o značaju mlečnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Karijes često zahvata veći broj mlečnih zuba i brzo se širi zbog određenih anatomo – histoloških karakteristika tih zuba. Mlečni zubi su pokriveni sa znatno tanjim slojem gleđi (retko prelazi 1 mm), koja je, pritom, i slabije mineralizovana. Ispod gleđi je dentin sa širokim dentiskim kanalićima i manjom sposobnošću stavaranja reparatornog dentina. Sve to doprinosi bržem širenju i češćoj pojavi komplikacija karijesa mlečnih zuba.
Pročitajte više
Vreme nicanja pojedinih stalnih zuba podložno je raznim individualnim varijacijama i uslovljeno je nasleđem. Između šeste i sedme godine pojavljuju se prvi stalni kutnjaci i to najčešće u donjoj vilici pod imenom ŠESTICE. Roditelji često i ne znaju da je njihovom detetu iznikao pomenuti zub. Taj prvi stali kutnjak se jednostavno "useli u usta deteta" produžavajući mlečni zubni niz. Znači, nicanju prvog stalnog kutnjaka ne prethodi ispadanje ili vađenje mlečnog kutnjaka, a sam proces izrastanja tog zuba nije praćen znatnijim subjektivnim tegobama kod deteta.
Pročitajte više
Već smo ranije govorili o tome da epidemiološki podaci iz čitavog sveta ukazuju na izuzetnu rasprostranjenost oboljenja potpornog aparata zuba-gingivitisa i parodontopatija. U prilog ovome ide i činjenica da se ona javljaju čak i kod dece i adolescenata, i to kao specifičan oblik koji se razlikuje po kliničkoj slici, toku i prognozi od parodontopatije odraslih. Zbog toga se izdvaja i posebno opisuje, kao “juvenilna parodontopatija”, oboljenje izuzetno burnog toka koje brzo dovodi do gubitka zuba. Ovaj oblik parodontopatije spada u najteža parodontalna oboljenja, jer je veoma teško kontrolisati bolest i sprečiti gubitak zuba, tako da se dešava da pacijenti izgube zube jos pre 20. godine života.
Pročitajte više
 1 2 Sledeća 
Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29329 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29329
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata