Dečija stomatologija

. / Dečija stomatologija
Karijes je najčešći patološki proces usne duplje. Nažalost, karijes mlečnih zuba se javlja veoma rano, i to kao posledica loših navika, neadekvatne ishrane, odredjenih teškoća u održavanju oralne higijene i neobaveštenosti roditelja o značaju mlečnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Karijes često zahvata veći broj mlečnih zuba i brzo se širi zbog odredjenih anatomo – histoloških karakteristika tih zuba. Mlečni zubi su pokriveni sa znatno tanjim slojem gledji (retko prelazi 1 mm), koja je, pritom, i slabije mineralizovana.
Pročitajte više
Vreme nicanja pojedinih stalnih zuba podložno je raznim individualnim varijacijama. Između šeste i sedme godine pojavljuju se prvi stalni kutnjaci i to najčešće u donjoj vilici pod imenom ŠESTICE. Roditelji često i ne znaju da je njihovom detetu iznikao pomenuti zub. Taj prvi stalni kutnjak se jednostavno ''useli u usta deteta'' produžavajući mlečni zubni niz. Znači, nicanju prvog stalnog kutnjaka ne prethodi ispadanje ili vađenje mlečnog kutnjaka, a sam proces izrastanja tog zuba nije praćen znatnijim subjektivnim tegobama kod deteta.
Pročitajte više
Već smo ranije govorili o tome da epidemiološki podaci iz citavog sveta ukazuju na izuzetnu rasprostranjenost oboljenja potpornog aparata zuba-gingivita i parodontopatija. U prilog ovome ide i činjenica da se ona javljaju čak i kod dece i adolescenata, i to kao specifičan oblik koji se razlikuje po kliničkoj slici, toku i prognozi od parodontopatije odraslih. Zbog toga se izdvaja i posebno opisuje, kao “juvenilna parodontopatija”, oboljenje izuzetno burnog toka koje brzo dovodi do gubitka zuba. Ovaj oblik parodontopatije spada u najteža parodontalna oboljenja, jer je veoma teško kontrolisati bolest i sprečiti gubitak zuba, tako da se dešava da bolesnici izgube zube jos pre 20. godine života.
Pročitajte više
Povrede mlečnih i stalnih zuba, kao i manje povrede mekog i koštanog tkiva orofacijalne  regije kod dece se dešavaju u vreme njihovog intezivnog opšteg fizičkog i psihičkog razvoja.Po učestalosti i kliničkom značaju naročito su bitne povrede stalnih zuba i na udaru su obično gornji centralni sekutići. Povrede mlečnih zuba su nešto ređe, ali su klinički takođe bitne.Oštećenja zubnih tkiva obe denticije narušavaju funkciju žvakanja, govor i estetski izgled deteta.
Pročitajte više
Prva poseta stomatologu u tom ranom periodu je od velikog značaja. Dete u tom periodu još uvek ima potpuno zdrave mlečne zube i ova poseta se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje dece. - preporuka je da prvi put na stomatološki pregled roditelj dovede dete najkasnije kada ono napuni 12 meseci. - važno je i to da se taj prvi pregled obavi najkasnije 6 meseci po nicanju prvog mlečnog zuba.- zakazati ga što pre, ukoliko roditelj ima neke nedoumice.
Pročitajte više
Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 25669 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
25669
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata