Oralna higijena

. / Oralna higijena

Osnovni pribor za održavanje oralne higijene je četkica za zube. Za svakodnevnu upotrebu preporučuje se upotreba srednje tvrde ("medium") četkice, jer one dovoljno efikasne u uklanjanju dentalnog plaka a pri tom ne oštećuju osetljivu sluzokožu desni. Prednost se daje čekicama sa sintetičkim vlaknima u odnosu na prirodna vlakna, jer ona ne bubre i ne menjaju oblik, i nisu porozna, pa se na taj način sprečava zadržavanje bakterija na vlaknima četkice. Četkicu treba promeniti onda kada se vlakna četkice deformišu ili nakon 2-3 meseca.

Zube treba prati barem dva puta dnevno, ujutru i uveče, u trajanju od 3-5 minuta.

Pored četkice za zube koriste se i pomoćna sredstva u održavanju oralne higijene - pasta za zube, konac za zube, čačkalice, interdentalne četkice i stimulatori, tečnosti za ispiranje, kao i hemijska sredstva koja se koriste po poreporuci stomatologa.

Što se tiče paste za zube, s obzirom da danas postoji veliki izbor za različita stanja, savetujemo da se konsultujete sa Vašim stomatologom koja pasta za zube je najbolja u Vašem slučaju. Generalno savetuje se upotreba paste koja sadrži od 1100 - 1400 ppmF.

S obzirom da se četkicom za zube čiste tri od pet površina zuba, za čišćenje prostora između zuba saveuje se korišćenje konca za zube ili interdentalne četkice. Samo oni odstranjuju bakterijske naslage iz međuzubnih prostora na području ivice desni.

fotografije za tekstove konac za zube

 Uputstvo za pravilnu upotrebu konca

1. Izabrati odgovarajući konac. Najbolji su oni koji nemaju vosak na svojoj površini jer tako ne rizikujemo da bilo šta ostane između zuba.

 fotografije za tekstove konci

 

2. Izvući iz kutije oko 40 cm konca i namotati ga na prste.

konac za zube

 

3. Nežno ga postaviti između zuba i povlačiti uz ivicu zuba u prostor između zuba i desni.

 konac za zube


 4. Zatim konac povlačiti gore-dole vodeći računa da se ne povrede desni.

 konac za zube

 

 5. Prelazeći na sledeći zub iskorišteni deo konca namotati na prst, a čist odmotati tako da za svaki sledeći zub koristimo čist konac.

konac za zube

 

Uz oralnu higijenu veoma važno u prevenciji nastanka karijesa i parodontopatije je i uklanjanje loših navika i svih drugih faktora koji pospešuju razvoj bolesti. Pre svega pušenje, zatim žvakanje samo na jednu stranu i korišćenje meke hrane, disanje na usta, karijes zuba, različite anomalije položaja i oblika zuba i mnoga druga oboljenja, ne samo usta i zuba, već i celog organizma. Sve ove promene najlakše je otkriti u zubnoj ordinaciji.

Upravo zato, neophone su redovne kontrole stomatologa. To je još jedan veoma važan način sprečavanja nastanka oboljenja usta i zuba. Kontrole treba vršiti na svakih šest meseci a po potrebi i češće, što je vrlo individualno i određuje se na osnovu stanja usta i zuba. Jedino na taj način moguće je potpuno sprečiti ili pak pravovremeno otkriti i uspešno lečiti oboljenja potpornog aparata zuba.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26845 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26845
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata