Karijes mlečnih zuba

. / Karijes mlečnih zuba

cirkularni karijes
Karijes je najčešći patološki proces usne duplje. Nažalos, karijes mlečnih zuba se javlja veoma rano, i to kao posledica loših navika, neadekvatne ishrane, odredjenih teškoća u održavanju oralne higijene i neobaveštenosti roditelja o značaju mlečnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Karijes često zahvata veći broj mlečnih zuba i brzo se širi zbog odredjenih anatomo – histoloških karakteristika tih zuba. Mlečni zubi su pokriveni sa znatno tanjim slojem gledji (retko prelazi 1 mm), koja je, pritom, i slabije mineralizovana. Ispod gledji je dentin sa širokim dentiskim kanalićima i manjom sposobnošću stavaranja reparatornog dentina. Sve to doprinosi bržem širenju i češćoj pojavi komplikacija karijesa mlečnih zuba.

 

CIRKULARNI KARIJES

Cirkularni karijes je najteži oblik karijesa mlečnih zuba. Poznat je još i kao SINDROM BEBI – DEČIJE FLAŠICE. Karijesni proces rapidno napreduje i najčešće se javlja na sekutićima gornje vilice – ovi zubi niču medju prvima, a i najduže su izloženi raznim zasladjenim napicima, koji se daju deci u dečijim flašicama. Dok dete sisa ili pije iz flašice, donji zubi su zaštićeni jezikom, te se ovaj karijes redje lokalizuje na njima.
Kada dete često i duži vremenski period zaspi :

1. sa bočicom koja sadrži veštačko ili parvo mleko, sok ili zasladjen čaj
2. sa cuclom varalicom umočenom u med ili neki gusti sko
3. dok sisa tečnost se zadržava na prednjim zubima i tokom spavanja, bakterije koje su prisutne u ustima bebe razlažu šećere iz pomenutih napitaka i pretvaraju ih u kiseline, koje postepeno vode ka pomenutom karijesu. U početku se na vratnom delu pomenutih zuba lokalizuju različito prebojene naslage, ispod kojih se uočava kredasta boja demineralizovanog dela gledji. Na tim mestima formiraju se sitni kaviteti – udubljenja, koji se spajaju i šire kružno oko zuba, podminirajući krunicu dovodeći do otvaranja kavuma pulpe – «otvaranja živca» - preloma krunice. Karakteristično je da pomenuti karijes, uprkos brzom napredovanju, protiče bez izraženih subjektivnih tegoba. Bolovi se javljaju tek po otvaranju pulpe ili kada se pojavi otok.


baby bottle sindrom

TERAPIJA karijesa mlečnih zuba je KOMPLEKSNA.
1.Roditelje trba ubediti da MENJAJU LOŠE NAVIKE U ISHRANI DETETA,koje su i dovele do karijesnog procesa.
- u raznim slatkim napicima postepeno smanjivati sadržaj šećera, tako što će se oni sve više razblaživati vodom, dok se ne predje na čistu vodu
-kada odojče pored majčinog mleka počne da se prihranjuje, ta hrana treba da je raznovrsna sa svim neophodnim vitaminima, mineralima , belančevinama, mastima i ugljenim hidratima
-kasnije pored kuvane hrane,insistira se na konzumiranju hrane čvršće konzistencije, kao što je presno voće i povrće.Čvrsta hrana je znatno manje kariogena, iziskuje snažnije žvakanje i obilnije lučenje pljuvačke.Ta hrana, trenjem o zube, mehanički ih čisti, a veće količine izlučene pljuvačke donekle speru i deliće zaostale hrane.Istovremeno, snažnije žvakanje podstiče rast gornje i donje vilice. Ovo je neobično važno, jer su budući stalni zubi znatno širi u odnosu na mlečne.Ako se vilice ne prošire, nastaju razne nepravilnosti u položaju stalnih zuba ,kao i nepravilnosti u odnosu gornje i donje vilice, tj. Nastaju ORTODONTSKE ANOMALIJE.


2.Od presudnog značaja je REDOVNO I PRAVILNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE, o čemu su većroditelji prethodno informisani i edukovani

- ne dozvoliti detetu da zaspi sa flašicom, cuclom-varalicom ili bez temeljno opranih zuba. Isto tako ne dozvoliti mu da dugo pijucka te zasladjene napitke dok je budno. Dete postepeno odvikavati od flašice kada napuni 12 meseci
- kod deteta starijeg uzrasta roditelj bi obavezno trebao da prekontroliše da li su zubi adekvatno oprani

četkice za zube


3. U saradnji sa pedijatrom, detetu treba ordinirati FLUOR PREPARATE, kako za endogeno, tako i za egzogenu primenu. Doze odredjuje stomatolog i daje uputstva roditelju p upotrebi istih.


4. Uspeh terapije karijesa mlečnih zuba je utoliko bolji, ukoliko se mali pacijent javi u ranijoj fazi oboljenja. Zbog toga su neophodne TROMESEČNE I ŠESTOMESEČNE KONTROLE KOD STOMATOLOGA. U Stomatološkoj poliklinici ''ORAL B'' ČUKIĆ postoji mogućnost saniranja karijesa mlečnih zuba uz lokalnu anesteziju i plombiranje istih kompozitnim materijalima raznih boja [ pink, zelena, narandjasta... itd.], što predstavlja dodatnu stimulaciju deci za saniranje karioznih procesa


5.Nelečeni kariozni mlečni zubi ili prevremeno izvadjeni mlečni zubi remete;
-normalnu funkciju žvakanja hrane
-pravilnu fonaciju
-estetiku
-dovode do raznih ortdontskih anomalija zuba

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 25449 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
25449
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata