Cirkonijum

. / Cirkonijum

osmeh

Cirkonijum je još davne 1789. otkrio nemački hemičar Klaproth, i zahvaljujući njegovim izuzetnim svojstvima nazvao ga ‘čudesni mineral’.

Poslednjih nekoliko decenija cirkonijum se u velikoj meri koristi kao zamena za metal u različitim oblastima. Naime njegova velika čvrstoća, otpornost na pritisak kao i visok modul elastičnosti doveli su dotle da može apsolutno da parira mehaničkim karakteristikama metala. Mimo toga, cirkonijum je biokompatibilan, što znači da ne izaziva nikakve iritacije niti alergijske reakcije u kontaktu sa tkivima, što mu omogućava primenu u medicini (veštački kukovi, slušni aparati...) i stomatologiji. Ono što mu dodatno daje izuzetnu prednost u odnosu na metal, jeste njegova boja, koja je bela tj. ista kao boja zuba te tako pruža izuzetne estetske mogućnosti. Zahvaljujući svemu ovome cirkonijum se danas koristi za izradu biokompatibilnih, visoko mehanički i estetski kvalitetnih protetskih radova( krunica i mostova) kao i za izradu implantata.

cirkonijum most

Cirkonijum se u prirodi nalazi kao mineral tetragonalne kristalne strukture, dok se u stomatologiji koristi u obliku cirkonijum dioksida koji se dobija sintetičkim putem i ima kubičnu kristalnu formu, zatim podvrgava procesu stabilizacije dodavanjem čestica magnezijum, yttrium ili kalcijum oksida te komprimuje u kocke što mu poboljšava mehaničke i estetske kvalitete, te dozvoljava izuzetno precizno oblikovanje što je od posebnog značaja u izradi protetskih nadoknada.

Zahvaljujući svojoj izometričnoj strukturi, kvalitetu i lepoti cirkonijum dioksid je poznat i kao veštački dijamant.

Ono što dodatno favorizuje cirkonijum u odnosu na metal u stomatologiji jeste preciznost izrade protetskih radova od cirkonijum osnove. Naime, oni se izrađuju kompjuterskom tehnologijom u zubotehničkoj laboratoriji (CAM computer aided manufacture) koja omogućava savršeno prijanjanje krunica i mostova uz gingivu te tako obezbeđuje njihov kvalitet i dugotrajnost.

Kada je reč o estetici, obzirom da je cirkonijum bele boje, on za razliku od metala omogućava svim estetskim kvalitetima keramike koja se nanosi na ovu osnovu, da potpuno dođu do izražaja, te tako dobijamo savršeno prirodan izgled krunica i mostova sto je posebno bitno za radove u estetskoj zoni.

Dakle, protetski radovi izrađeni od cirkonijum osnove su daleko ispred u odnosu na one izrađene na metalnoj osnovi, kako po mehaničkim tako i po estetskim osobinama te s razlogom zauzimaju prvo mesto u savremenoj estetskoj stomatologiji.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29361 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29361
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata