Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

bol u donjoj vilici i mesec dana posle cementiranja zubnih navlaka
Postovani,
Molila bih vas za vase misljenje
pre mesec dana radila sam metalo-keramicke navlake na donjoj 1,2,3 levo i desno,na moje zdrave zube zbog estetike,medjutim nije prosao ni jedan dan posle toga da nisam popila i po tri analgetika.Bol je iznenadan,cela donja vilica boli,od pre dva dana pijem i panklav ali nista.sta da radim,i sta bi to moglo biti.da li je to period prilagodajvanja ili pak nesto drugo?P.S.od juce mi se pojavila kao neka aftica bolna ali skroz kod desne sestice dole i bolna natvrdlina u desnom obrazu u pravcu te afte.
hvala
Dragana

DRAGANA - 11. 03. 2015.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

   Poštovana Dragana,

period adaptacije na protetski rad je individualan za svakog pacijenta i prosečno iznosi od  nekoliko dana ili nedelju-dve, naravno pod uslovom da protetski rad ispunjava kako estetske tako i funkcionalne zahteve u potpunosti.

S obzirom da se žalite na svakodnevne bolove od dana cementiranja krunica, uzrok bola može biti preopterećenost zuba nosača krunica u slučaju kada zagrižaj nije usklađen.

Drugi uzrok bola može biti zapaljenje desni usled zadržavanja ostataka cementa kojim su krunice definitivno cementirane, zatim nepravilan odnos desni i krunica (krunice treba da su ispod desni odnosno da desni prekrivaju vratni deo krunica a ne da krunice "pritiskaju desni" ) ili nepravilna oralna higijena u predelu cementiranih krunica.

I na kraju uzrok bola može biti oboljenje zubne pulpe ("živca") kada je neophodno uraditi kanalno lečenje zuba.

Šta je konkretno u Vašem slučaju uzrok tegoba može se zaključiti tek nakon pregleda i po potrebi analize Rtg snimka. Dakle, otiđite na kontrolni pregled kod stomatologa koji je radio krunice i tada će se istovremeno utvrditi da li su promene u predelu šestice afte.

Afte su ulceracije, pravilnog oblika, žućkaste boje, ograničene crvenim prstenom koje se pojavljuju u nepravilnim vremenskim razmacima. Uzroci nastanka su mnogobrojni: nasleđe, povrede, hormonski poremećaji, pušenje, bakterije i virusi, nedostatak gvožđa, pad imuniteta... Ove promene su veoma neprijatne i bolne pa otežavaju normalno funkcionisanje.

Lečenje afte danas podrazumeva i primenu diodnih lasera kojima se u jednoj poseti one potpuno otklanjaju.

Srdačno


Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 25985 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
25985
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata