Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Detetu od 3,5 godine je "otvoren" zub, stavljen lek, te nakon toga je, prema navodu doktora, lek ispao i malo je otekla ta strana ulaskom hrane. Doktor tvrdi da se zub ne može popraviti, te da mora stajati otvoren zub do navršene pete godine, kada će se moći izvaditi i to zbog stalnog zuba, a do tada da svaki dan stavlja vatu u zub da ne uđe hrana. Vata stalno ispada i nikako nije praktično. Pitanje je da li postoji drugi način?

Milan - 18. 02. 2020.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
Dr Jelena Vuletić Rakić
Dr Jelena Vuletić Rakić polivalentni stomatolog

Poštovani Milan,

s obzirom da je zub nakon trepanacije (otvaranja) komorice zubne pulpe ostao otvoren, put za infekciju korenske pulpe je otvoren, te u slučaju da se sada zub zatvori ispunom bez lečenja korenskih kanala, moguće je da će doći do pojave bola, otoka. 

Primenjena terapija kod Vašeg mališana je i najčešći način rešavanja ovakvih problema sa mlečnim zubima, upravo zbog njene jednostavnosti s obzirom da se radi o malom detetu. Uz adekvatnu higijenu i čišćenje tog zuba mogućnost komplikacija je mala te nemate razloga za brigu.

Druga opcija jeste lečenje kanala korenenova zuba- uklanjanje obolelog živca, čišcenje i širenje kanala u kojem je živac bio, punjenje tog kanala i na kraju postavljanje plombe. Ova metoda zahteva punu saradnju pacijenta i više poseta, što je s obzirom na uzrast deteta teško postići.

Cilj pomenutih stomatoloških intervencija je da se mlečni zub sačuva u zubnom nizu što duže ili ukoliko je moguće do fiziološke smene mlečnih zuba stalnim zubima.

Treći način je  najradikalniji i podrazumeva vađenje obolelog zuba i za njega se odlučujemo ukoliko je došlo do komplikacije oboljenja. U tom slučaju potrebno je izraditi tzv. čuvare prostora koji će sprečiti pomeranje susednih zuba prema praznom prostoru.

Savetujemo da dete odvedete kod specijaliste za dečiju i preventivnu stomatologiju radi kliničkog pregleda, uspostvljanja saradnje sa detetom i eventualne dodatne terapije ukoliko je moguća.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28991 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28991
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata