Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Djevojčici od 11 god, jos uvijek nijesu izrasle gornje dvojke. Bili smo na snimanju i stomatolog nam je kazao da vjerojatno neće ni izrasti. Pa me zanima da li je moguće da ipak kasne sa rastom i do koje god bi mogle izrasti, i sta da se radi u slucaju da ne izrastu.Hvala

Maja. P - 08. 11. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
Dr Jelena Vuletić Rakić
Dr Jelena Vuletić Rakić polivalentni stomatolog

Poštovana Maja. P,

uobičajeno vreme nicanja gornjih lateralnih sekutića je 7-8 godina, te je u Vašem slučaju svakako reč o zakasnelom nicanju zuba. 

Na OPT snimku (Rtg snimak zuba obe vilice) može se videti koji zubi su u viličnoj kosti prisutni i oni će vremenom nići, osim u slučaju kada su impaktirani.

U slučaju postojanja impaktiranih zuba najčešće se indikuje hirurško-ortodontska terapija odnosno hirurško otkrivanje (oslobađanje) impaktiranog zuba a nakon toga izvlačenje i postavljanje zuba u pravilan niz ortodontskom terapijom.

Ukoliko je analizom Rtg snimaka utvrđen nedostatak zuba, znači da zub nikada neće nići jer je izostalo njegovo formiranje. To se naziva hipodoncija.

Dakle, savetujemo da odvedete dete kod ortodonta kako bi se utvrdilo stanje zametaka stalnih zuba i ortodontskom terapijom usmerilo njihovo nicanje.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27377 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27377
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata