Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Dobar dan, imam 29 godina i prilikom poslednje posete stomatologu saznao sam da imam paradontopatiju, naime vec dugo vremena imam problema prilikom pranja zuba jer prevlacenje cetkice dovodi do krvarenja desni, a ponekad vidim krvave tragove na vocu koje jedem, narocito na jabuci, a ponekad cak i na banani, sto mi je posedno zabrinjavajuce jer je ona meka i ne bi nikako trebalo da mi ozledjuje zubi/desni, a takodje sam primetio i prilicno tezak zadah, npr. ujutru.. Stomatolog mi je 2 puta radio keretazu( ako sam dobro zapamtio termin), sa otprilike 2 nedelje razmaka, i jedno vreme sam osetio veliko poboljsanje, i sto se tice krvarenje i sto se tice zadaha, koristio sam Colgate plax, a nakon njega caj od zalfije, ali sam ubrzo nakon sto sam prekinuo sa tim toceo da osecam slicne simptome. Molim Vas recite mi sta mi preporucujete da radim sa ovim problemom?

Predrag Nikic - 10. 04. 2009.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

   Poštovani Predraže,

      parodontopatija se leči  konzervativnim i hirurškim putem u zavisnosti od stadijuma oboljenja potpornog  aparata zuba-parodoncijuma. Glavni uzročnik pomenutog oboljenja je dentalni plak- naslage na zubima , a njihov najznačajniji deo čine ogromne količine mikroorganizama.  One sa ostalim faktorima rizika, kao što su loša oralna higijena, nepravilna ishrana, pušenje, karijesom oboleli zubi ili neadekvatne protetske naknade dovode do razvoja oboljenja. 

      Konzervativno lečenje podrazumeva ultrazvučno uklanjanje  čvrstih naslaga (kamenca i konkremenata) i mekih zubnih naslaga. Tu spada i kiretaža parodontalnih džepova, nastalih usled gubitka kosti oko zuba. Pored lokalne medikamentozne terapije, stomatolog može po potrebi ordinirati i antibiotsku terapiju.

     Hirurška terapija se primenjuje u uznapredovalim fazama parodontopatije. Tada se kiretaža džepova obavlja pod kontrolom oka i istovremeno vrši dodavanje veštačke kosti na mestima gde je to potrebno. Više informacija možete pročitati-ovde.
     Da bi se u Vašem slučaju odredila najbolja moguća terapija, neophodan je OPT snimak i detaljan klinički pregled. Važno je istaći da se lečenju pomenutog oboljenja treba pristupiti što ranije, da bi i rezultati postignuti  nakon terapije bili dugotrajniji.
     Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27657 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27657
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata