Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Dobar dan ! Imao bih pitanje za Vas!
Ovako, jos dok sam imao 5-6 godina( sada imam 15) , pao sam, i pri tome ostetio prednji zub, dvojku, ne toliko ali je bilo vidno. Stomatolog mi je rekao da cemo ga redovno popravljat i odrzavati, a kad napunim 18 godina ( to je po njegovom misljenju najbolje ) da stavim navlaku na zub. E ja imam 2 problema:
Zub mi pocinje but zut sto je jako ruzno jer je prednji zub, pa sta bi Vi preporucili.
I trebao bih staviti protezu ( tegice ) ali ne znam da li je to idelana ideja s obzirom ba to da se zub lahko okrni i onda bi mozda bilo problema i njegovom popravljanju.
Sta je po Vama najidelnije da se ucini.
Nadajuci se Vasem odgovoru hvala !

Denis - 29. 08. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Moana Opačić
dr Moana Opačić doktor stomatologije

Poštovani Denis,

prebojenost zuba u tvom slučaju može biti uzrokovana odumiranjem zubne pulpe ("živca") kao posledica traume, kada je potrebno sprovesti adekvatno kanalno lečenje navedenog zuba. Ukoliko je zub već lečen, uzrok  prebojenosti može biti neadekvatan ispun, prisustvo karijesa, neadekvatno lečenje i slično. Nažalost na ovaj način se ne može znati tačan uzrok prebojenosti zuba, već je neophodan klinički pregled i analiza Rtg snimka navedenog zuba.

Nakon utvrđivanja i uklanjanja uzroka prebojenosti zuba, moguće je beljenje avitalnog zuba, i/ili izrada kompozitne fasete, koja u potpunosti zadovoljava oblik, boju i veličinu tvojih prirodnih zuba. Ukoliko nedostaje veći deo krunice zuba, savetuje se izrada keramičke krunice, nakon navršene 18. godine života.

Što se tiče ortodontske terapije, ona se može sprovesti bez problema u tvom slučaju. U vezi toga savetujemo ti da se konsultuješ sa specijalistom ortodoncije.

Savetujemo ti da uradiš Rtg snimak navedenog zuba i posetiš stomatologa kako bi se kliničkim pregledom i analizom Rtg snimka utvrdila tačna dijagnoza i sprovela adekvatna terapija.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27262 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27262
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata