Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Dobar dan, pisem vam ovom prilikom, u nadi da cete mi pomoci savetom i da cete me uputiti sta dalje raditi.
Naime...
Pre tacno 31 dan od danasnjeg dana poceo sam proces nadoknadjivanja obe gornje cetvorke.
Prvo smo cetvorke izvadili a problemi pocinju odmah nakon vadjenja.
10 dana od vadjenja su me zubi konstantno boleli, da napomenem da nijedan antibiotik nisam dobio.
Posle 10 og dana bolovi staju '3 dana, posle treceg dana od prestanka bolova krecemo dalje u proces, zube pocinjemo da brusimo.
Nakon brusenja zuba oni pocinju opet da bole mozda i gore, sve to vreme zubarka pregleda ranu i govori kako sve savrseno zarasta i kako su desni savrsene rozikaste boje.
Pre 2 dana sam odlucio da konacno cementiramo most ali sam se izgleda strasno prevario jer su bolovi i dalje tu.
Celi dan sam pod brufenima, cim prestane dejstvo brufena pocinje haos.
Da li je skidanje mosta neminovno?
Da li ce se mostovi ostetiti ako se budu trebali skidati i kakav je to proces?
Da li bi mi problem bolova mogao resiti antibiotik bez skidanja mosta?
Sta se ovde desava ?
p.s Ja sam zube vadio ali nikad ovako bilo nije. Pre 6 ipo god sam izlecio non hodkin limfom.
Hvala vam u napred.

Aca - 30. 12. 2015.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Ilija Miljević
dr Ilija Miljević doktor stomatologije

Poštovani Aco,

pre svega je neophodno utvrditi tačan uzrok bolova. U toku izrade keramičkih krunica ili mostova nije neuobičajena pojava bola koji je posledica ogoljenosti dentina usled brušenja zubnog tkiva, kao i iritacije desni, takođe, nakon cementiranja krunica uzrok bola može biti zapaljenje desni usled zadržavanja ostataka cementa kojim su krunice definitivno cementirane, zatim nepravilan odnos desni i krunica (krunice treba da su ispod desni odnosno da desni prekrivaju vratni deo krunica a ne da krunice "pritiskaju desni" ). Nepravilna oralna higijena u predelu cementiranih krunica takođe može biti uzrok tegoba. Uzrok bola može biti i preopterećenost zuba nosača krunica u slučaju kada zagrižaj nije usklađen. Na samom kraju, i oboljenje zubne pulpe može biti uzrok bola, tada je neophodno lečenje kanala korena zuba kako bi tegobe prestale.

U svakom slučaju, skidanje mosta nije neminovno, ali ukoliko za tim ipak postoji potreba mogućnost skidanja mosta zavisi od materijala kojim je cementiran, kao i od stanja zuba nosača. U slučaju da je most definitivno cementiran polikarboksilatnim cementom, kao i privremenim cementima, on se može skinuti. U slučaju definitivnog cementiranja glas-jonomernim cementima most se nažalost ne može skinuti bez oštećenja. U slučaju da su zubi nosači mosta zahvaćeni parodontopatijom skidanje mosta se ne preporučuje.

Upotreba antibiotika na svoju ruku bez prethodno utvrđene tačne dijagnoze od strane stomatologa i postojanja jasne indikacije se ne preporučuje jer će efekat izostati.

Za sam kraj, možemo Vam savetovati da ne trpite bol već da se javite svom stomatologu radi kontrolnog pregleda, određivanja uzroka bola, i zajedničkog pronalaženja najboljeg rešenja za trenutni problem.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28991 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28991
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata