Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Dobar dan,imam 16 godina.Imam problema sa skljocanjem vilice i jacim bolovima,isla sam kod maksilo-facijalnog hirurga ali on mi kaze da tu nema leka.Posto ja idem u srednju muzicku,i bavim se solo pevanjem morala bih to nekako da sredim.Cesto mi se desava dok pevam da mi sama vilica zablokira,i da ne mogu da nastavim.Da li postoji mogucnost da se ovako nesto izleci?

Tamara - 28. 06. 2009.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

             Poštovana Tamara,

škljocanje, pucketanje i bolovi u viličnim zglobovima, kao i slabljenje ligamenata pomenutih zglobova, nastaje kod osoba koje imaju lošu naviku stiskanja, škripanja zubima u toku sna,  kod kojih je došlo do narušavanja zagrižaja(usled gubitka zuba u bočnoj regiji ili pak postojanja ortodontske neke nepravilnosri), kod trauma, stresa itd.

Lečenje tj, terapija se usmerava ka otklanjanju samih uzročnika promena u viličnim zglobovima(regulisanje visine zagrižaja protetski ili ortodontski, izrada night garda u slučaju škripanja zubima itd.)

 Za jačanje zglobnih ligamenata, veoma je korisna sledeća vežba:

- vrh jezika se stavi što više pozadi da dodiruje meko nepce

-usta se lagano otvaraju i zatvaraju, pri čemu jezik stalno mora biti u kontaktu sa nepcem

Ove vežbe se izvode 3-4 puta u toku dana u seriji od 20-25. važna je upornost u vežbanju i to u dužem vremenskom periodu(mesec dana, pa i duže).

Srdačno

 

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28781 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28781
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata