Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Donja sedmica nije lecena na vreme i kako treba,pa mi je vremenom pukao zub i ostao samo koren,zubari su mi govorili da je taj zub za vadjenje..Taj koren mi u zubu stoji vec nekih 6 godina,i uglavnom mi nije pravio problem. Deo zuba se vidi na povraini,crne je boje. Juce je zub poceo da me boli na dodir,ako slucajno zakacim gornjim zubom zaboli me naglo i mnogo jako,neizdrzivo..Na vratu imam knedlu i nisam mogla da zaspim bez brufena. Otok se ne vidi. Interesuje me sta je u pitanju i da li vadjenje moguce odmah pri odlasku zubaru ili treba neka terapija pre toga? Hvala

Vesna - 10. 01. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić doktor stomatologije

Poštovana Vesna,

Neophodno je kliničkim pregledom i analizom Rtg snimka utvrditi stanje korena zuba, kao i kosti oko korena zuba, te ukoliko se zub može adekvatno izlečiti i sačuvati, potrebno je prvenstveno zub uzročnik ostaviti otvorenim radi drenaže zapaljenskog sadržaja, a nakon smirivanja simptoma sprovesti endodontsku terapiju (lečenje kanala korena zuba), a po potrebi i hirurško uklanjanje procesa oko vrha kroena zuba (apikotomija). Nakon toga zub se ojačava fiberglass kočićem ili livenom nadogradnjom, i izrađuje se keramička krunica.

Ukoliko stomatolog proceni da se zub ne može adekvatno izlečiti i sačuvati, nažalost potrebno je njegovo vađenje. Stomatolog po potrebi može ordinirati antibiotik (u slučaju postojanja otoka) kako bi se upala smirila, pa se pristupa vađenju zuba.

Savetujemo Vam da uradite Rtg snimak zaostalog korena i zakažete termin kod stomatologa koji će nakon analize snimka i pregleda predložiti adekvatnu terapiju za pomenuti zub.

Srdačno

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 24594 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
24594
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata