Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

imam 25 god i primjetila sam vec neko vrijeme na donjim lijevim i desnim premolarima povlacenje desni plasim se paradontopatije a redovno i pravilno održavam higijenu,da li je to paradontopatija i koja je metoda lijecenja

selma - 18. 11. 2007.
Odgovor i savet
spec. dr Igor Stojanac
spec. dr Igor Stojanac specijalista bolesti zuba i endodoncije

Poštovana Selma,

Najčešći uzrok gingivalne recesije (povlačenja desni) na pojedinim zubima je postojanje traumatske okluzije zbog postojanja nepravilnosti položaja zuba koji u funkciji - kontaktu sa odgovarajućim zubima suprotne vilice trpe pritisak koji se ne prenosi uzdužnom osovinom zuba vertikalno, nego lateralno i teže da nagnu zub u pravcu njihovog delovanja.

To dovodi do povlačenja desni na takvim zubima i/ili stvaranja defekata zubnog tkiva u vratu krunice zuba.

Terapija podrazumeva otklanjanje uzroka - traumatskih kontakata selektivnim brušenjem kontaktnih površina zuba koje su u okluzalnom traumatizmu ili

nošenje fiksnog ortodontskog aparata kojim se takvi zubi dovode u odgovarajuće okluzo-artikulacione odnose bez traumatizma pri žvakanju.

Sama dijagnostika i terapija ovih pojava zahteva preciznost i dobro poznavanje terapijskih procedura.

Nakon otklanjanja uzroka - vrši se konzervativna terapija (plombranje zuba ukoliko postoji defekt u vratnom delu krunice zuba) i parodontološka hirurčka intervencija (slobodni mukogingivalni autotransplantat) - popunjavanje nastalog gingivalnog defekta.

Ove pojave nemaju veze sa održavanjem oralne higijene i nisu u vezi sa procesom razvoja klasične parodontopatije.

Srdačan pozdrav.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27377 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27377
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata