Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Imam devojcicu staru 5,5 godina,kada je imala dve godine pala je i povredila gornju levu jedinicu odnosno mi smi prvo pomislili da je zubic ispao ali kako nismo mogli da ga nadjemo posumnjali smo da je od udarca sabijen u desni i odveli smo je na snimanje,medjutim tehnicar koji je uradio snimak rekao nam je da tu nema zubica pa je mi nismo istog dana ni odveli kod zubara.Tek nakon par dana primetili smo otok visoko na prednjem delu desni i kada smo je odveli zubarka je pogledala taj isti snimak i rekla da je ceo mlecni zubic u desnima i da smo dosli istog dana izvukli bi joj zubic i on bi se ponovo ucvrstio ali tad je vec bilo kasno.Posavetovala nas je da pratimo dok ne pocnu da joj ispadaju mlecni zubi da vidimo hoce li rast stalnog zuba izgurati napolje taj mlecni i tako smo je povremeno vodili na snimanje i posecivali stomatologe,jedni su savetovali odmah operaciju tj da se hiruskim putem izvadi mlecni zub a drugi su govorili da cekamo.Njoj je pre godinu ipo redovno ispala gornja desna jedinica i nedavno je iznikla a ovaj jos uvek nije.Pre par dana smo ponovo uradili snimak i vidi se da je stalni zub pogurao taj mlecni tj mlecni stoji u ravni sa tim stalnim odnosno preko njega ali mu je usporio rast.Sad smo preko jedne poznanice slali snimak na Stomatoloski fakultet u Bg i tamo su strucnjaci rekli da je ipak potrebno sto pre uraditi operaciju jer je usporen rast stalnog zubica.Mi nismo iz Bg a u nasem gradu postoji samo jedan oralni hirurg pa ako on to ne prihvati moracemo u Bg.Interesuje me koliko je to ozbiljan zahvat,radi li se pod totalnom ili lokalnom anestezijom,kako detetu obasniti to sta je ceka(zadobice stalni strah od zubara),zatim da li ce kasnije biti nekih posledica,da li ce se izjednaciti zubici kao i desni koje su na tom mestu ostale povucene ka gore.Pozzz i unapred Vam hvala.

Zabrinuta mama - 01. 08. 2013.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

    Poštovana Zabrinuta mama,

intrudirani-utisnuti mlečni zub se najčešće spontano vraća iz alveole, međutim ako se Rtg snimkom ustanovi da je on u kontaktu sa zametkom stalnog zuba, neophodno je  hitno vađenje.

Na osnovu podataka koje navodite zaključujemo da se utisnuti mlečni zub u usnoj duplji ne vidi ali oralni hirurg će nakon analize Rtg snimka i palpacije utvrditi njegov položaj. Generalno, sama intervencija nije komplikovana i obično se radi u lokalnoj anesteziji, sem u slučaju da se ne može uspostaviti saradnja sa malim pacijentom. 

Pri intruziji mlečnog sekutića nicanje stalnog sekutića može da bude otežano ili da kasni zbog gubitka impulsa rasta, zbog promene pravca nicanja.

Naš savet je da devojčicu odvedete u Beograd na Stomatološki fakultet i to na Kliniku za preventivnu i dečju stomatologiju na pregled i tom prilikom će Vam biti objašnjen tok indikovane intervencije kao i potrebna anestezija.

Srdačno





Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata