Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Imam sina koji ima četiri godine i prilično zdrave i bijele zube,ali u poslednjih nekoliko mjeseci sam primjetila da su počeli da se kvare,kutnjaci u donjoj vilici i dvojka u gornjoj.Pokušala sam nekoliko puta da ga odvedem kod zubara,ali svaki put je nemoguće izvršiti pregled jer se uplsši i ne dozvoljsva stomatologu da ga pregleda.Doktorica mi je rekla da ne brinem zbog toga,pa čak i ako se pokvare,to su mliječni zubići koji će se mijenjati,ali ja se ne bih složila sa njenim mišljenjem.Interesuje me Vaše mišljenje!Šta da radim? Snežana iz Bijeljine

Snežana Mičić - 27. 04. 2009.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije
                 Poštovana Snežana,
       tačno je da se mlečni zubi zamenjuju stalnim zubima, ali do perioda smene, mlečni zubi imaju višestruku ulogu - omogućuju normalnu funkciju žvakanja, govor, estetski izgled deteta i što je bitno pravilan razvoj viličnih kostiju i položaj zuba zamenika.
     Iz tih razloga, kariozne mlečne zube  treba sanirati ako je to ikako moguće. Danas se i kod male dece može postići bezbolnost u toku stomatoloških intervencija, davanjem lokalne anestezije. Za sve stomatološke intervencije kod male dece je neobično važna  pravilna  priprema deteta od strane roditelja. Nakon toga  uz veliko  strpljenje stomatologa, obično se postiže i saradnja sa detetom. Rad na silu se izbegava, on je neizbežan samo u slučaju akutnih stanja (veliki otok...)
    Neobično je važno da detetu i dalje redovno i pravilno održavate oralnu higijenu.  Večernje pranje zuba, pred odlazak na spavanje je neizostavno i to mora da radi jedan od roditelja. Nakon tog pranja zuba dete sme da konzumira samo vodu.
   Savetujem Vam, da svog sinčića i dalje odvodite kod stomatologa  i verujem da će se on nakon izvesnog vremena  osloboditi i mlečni zubići će se tada i sanirati.
   Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29156 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29156
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata