Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Imam sina od 7,5 god koji ima jako loše zube, tj. već kao bebi mu nisu narasle zdrave gornje jedinice i dvojke već su se odmah kvarile(od flašice, sigurna sam). Sad ima stalne sve šestice, donje jedinice i dvojke te gornje jedinice. Gornje dvojke su ostali samo koreni i uopšte se ne naziru zametci što je i zubarka potvrdila. Pitam se šta dalje da radimo i da li će mu uopšte krenuti te dvojke, jer imam prijateljicu kojoj nije izrasla gornja četvorka i donja petica te su joj ostali mlečni zubi. Ako možete volela bih da mi odgovorite na naš e-mail. Hvala unapred. Jasmina

Jasmina - 20. 02. 2008.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

Postovana Jasmina

preporucujem da se Vasem sinu napravi OPT snimak , te analizom tog snimka se moze tacno utvrditi da li ce Vasem detetu izrasti gornji sekundarni sekutici ili ne.

Napominjem, da HIPODONCIJA odnosno izostajanje nicanja pojedinih zuba nije retkost.U donjoj vilici je najcesca anodoncija drugih pretkutnjaka, a u gornjoj sekundarnih sekutica.

Kada se dijagnostikuje nedostatak zametka nekog stalnog zuba moguce je

1. da izostane resorpcija korena mlecnog zuba i ako je takav mlecni zub zdrav, ne preduzima se nikakva terapija tj. ostavlja se u zubnom nizu

2. u slucaju da je nastupila fizioloska resorpcija korena mlecnog zuba, te se on rasklatio i ispao, nastao prazan prostor se popunjava pomeranjem susednih stalnih zuba tj. ortodontskom terapijom.

Mama Jasmina, s obzirom da Vas sincic ima kariozne mlecne zube, u cilju ocuvanja zdravlja izniklih stalnih zuba , veoma je bitno detaljno pranje zuba, narocito vecernje pred sam odlazak u postelju,kao i redovne kontrole kod stomatologa.

Srdacno

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 23611 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
23611
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata