Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Moj sin ima 12 godina. Jedna od donjih šestica je jako pokvarena. Na snimku se vidi da je skoro cela krunica pojedena. Vrlo malo je ostalo do korena. Sedmica pored nje je nikla potpuno, a petira je u nicanju, čak malo i ispod šestice. Školski zubar nam savetuje da zub izvadimo, jer, i ukoliko se sanira, smatra da to neće trajati više od godinu - dve. Na osnovu snimka kaze da postoji i upalni proces u korenu. Medjutim, zubar kod koga smo otišli da bi se dogovorili oko vadjenja, smatra da bi zub trebalo sačuvati, jer ako ne izraste osmica, sedmica bi ostala sama i to bi stvaralo probleme. Po njegovom gledanju snimka, kako sam razumela, u korenu se ne radi o upalnom procesu, već o nedovršenom rastu korena. Sada sam u nedoumici, pa vas molim za mišljenje.

Svetlana - 12. 03. 2012.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

    Poštovana Svetlana,

prvi stalni kutnjaci-šestice niču obično u šestoj godini života a rast i razvoj korena pomenutog zuba se završava prosečno za 2,5-3 godine. To znači da je rast i razvoj korena šestice kod Vašeg sina okončan.

Ukoliko nema uslova za adekvatno endodontsko izlečenje šestice i rekonstrukciju karijesom razorenih zubnih tkiva postavljanjem ispuna (plombe) ili izradom solo keramičke krunice, ne preostaje drugo nego vađenje zuba.

Naš savet je da se konsultujete sa ortodontom, kako bi se nakon eventualnog vađenje šestice bezubi prostor zatvorio pomeranjem susednih zuba.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata