Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Moj sin ima 6 ipo god.i popravljena mu je gornja cetvorka.Stavili su mu iglicu u zub i rekli-vidite ne boli ga.Ne smemo da mu zatvaramo zub.To je bilo pre 1mes.Njega je veceras ponovo boleo taj zub.Zasto ne sme da se zatvori zubic i sta da radimo?

Dragana - 09. 03. 2014.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

   Poštovana Dragana,

odsustvo bola prilikom uklanjanja karijesom zahvaćenih zubnih tkiva kao i prilikom sondiranja komorice zubne pulpe (prostor u kojoj se nalazi "zubni živac") ukazuje na odumiranje zubne pulpe koje nastaje kao posledica  dubokog i ne saniranog karijesa.

U takvim slučajevima potrebno je zub otvoriti i ostaviti otvorenim kako bi se omogućila njegova drenaža, a nakon svakog obroka sve dok je zub u ustima, neophodno je uklanjanje zaostale hrane iz zuba kako ne bi nastali bolovi. To je najlakši i najčešći način eliminisanja bola.

U slučaju pojave učestalih bolova i otoka neophodno je vađenje zuba sa prethodnim davanjem lokalne anestezije da bi intervencija bila bezbolna.

Kod Vašeg mališana bol koji se ponovo javio, najverovatnije je posledica zatvaranja drenažnog otvora ostacima hrane sa napomenom da treba proveriti i ostale zube te regije i isključiti ih kao moguće uzročnike bola.

Zub sa odumrelom, nekrotičnom pulpom bez lečenja korenskih kanala (ova terapija zahteva potpunu saradnju malog pacijenta) ne sme se zatvoriti ispunom (plombom) jer bi došlo do pojave intenzivnog bola, otoka...

Savetujemo da dete ponovo odvedete kod stomatologa.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26858 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26858
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata