Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Moj sin od 3 godine i 2 meseca ima fistulu na donjoj vilici i karijes na četvorki ili petici. Pre 8 - 9 meseci imao je oteklinu na vilici i povišenu temperaturu. Konstatovana mu je upala pljuvačne žlezde i posle terapije antibioticima otok i je nestao kao i povišena temperatura i sedimentacija. Još od kad je bio beba ne dozvoljava da mu iko otvori usta, tako da sam ovaj karijes i fistulu slučajno otkrila. Vodiću ga zubaru, ali me zanima i Vaše mišljenje. Brine me kako lečiti ovo stanje s obzirom na to da dete neće da otvori usta a kamoli da dopusti da mu se zub popravi. Da li je vađenje zuba rešenje i kako je najbolje pristupiti fistuli sa gnojem? Da li je potreban rtg zuba i koliko je on opasan za tako malo dete? Da li se može uraditi ultrazvuk? Da li postoji mogućnost da ima još gnoja u vilici van fistule? Hvala puno!

Milena - 23. 10. 2013.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski specijalista stomatološke protetike

Poštovana Milena,

stomatološka intervencija iziskuje saradnju od strane deteta te je od presudne važnosti priprema deteta od strane roditelja za posetu stomatologu.

Detetu je potrebno objasniti kako je stomatolog tu da pomogne i da ništa neće boleti. Ukoliko zub ne boli ne treba insistirati na popravci zuba u prvoj poseti, već je potrebno postepeno upoznavanje deteta sa stomatologom, stomatološkom opremom i instrumentima i u momentu kada dete stekne poverenje stomatologa biće i saradnje.

Za Rtg snimanje zuba je takođe neophodna saradnja i mirovanje deteta i ukoliko se primenjuje tehnika digitalnog snimanja bezopasno je. Ultrazvučna dijagnostika se ne može primenjivati za snimanje zuba i kostiju.

Savetujemo da dete što pre odvedete na pregled kod specijaliste za dečiju i preventivnu stomatologiju kako bi se pregledom utvrdilo o čemu je reč i planirala adekvatna terapija. Po potrebi će uputiti dete na Rtg snimanje zuba.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 25942 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
25942
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata