Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Moj sin od 8 godina prije 20 dana je slomio dio zuba gornje jedinice. Nepravilan je lom,manji donji dio prema dvojci. Odmah smo ga poveli kod stomatologa koji mu je zatvorio zub i rekao da pricekamo sa nadogradnjom 7 dana. Nadogradnja je zavrsena, korektno je uradjena, ne primjecuje se.Na kontroli nakon 10 dana ispitivao je vitalitet zuba i rakao je da je na granici. Zub ga ne boli i nije potamnio. Da li treba zuriti sa vadjenjem zivca ukoliko zub ne reaguje adekvatno na elektricni nadrazaj?

Tanja Jancic - 01. 11. 2011.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

    Poštovana Tanja,

ne treba žuriti. Vrlo često neposredno nakon povrede test vitaliteta zuba je negativan jer se zubna pulpa (živac) nalazi u ,,šoku,,

Znači,  ukoliko  povređeni zub neposredno ili nekoliko dana posle same traume, ne reaguje na test vitaliteta, nije siguran znak nevitalnosti pulpe.

Kako Vaš sin ima 8 godina, verovatno rast korena povređene jedinice još nije završen (proverava se Rtg snimkom). U tom slučaju ako je test vitaliteta negativan i nakon 6-9 nedelja nakon traume, sa vađenjem živca ne treba žuriti, naravno pod uslovom da ne postoje tegobe u smislu bola, otoka itd i ako se kliničkim pregledom i rtg snimkom konstatuje da nisu nastale promene u periapikalnom predelu (oko korena) zuba.

Kontrola je obavezna (po mogućstvu kod istog stomatologa, radi praćenja i upoređivanja dobijenih rezultata)

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27377 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27377
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata