Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Moja devojcica ima 2,5 godine i usled pada i udarca o stolicu, mlecna gornja jedinica i dvojka su joj se pomerile na unutra- gore.Posto nismo uspeli da je slikamo na ortopanu (strah i plac),stomatolg ju je pregledao i rekao da ce joj zubici vremenom, najverovatnije pocrneti cak i mozda otpasti.Interesujeme da li ce biti i kakvih posledica na izlazak i rast stalnih zuba.Unapred zahvalna. Zabrinuta mama

Ana Sudarevic - 13. 10. 2008.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

           Poštovana Ana

   kod Vaše devojčice pri padu došlo je do utisnuća mlečnih sekutića -Intrusio dentis i s obzirom da ona ima samo 2,5 god. fiziološka resorpcija korenova pomenutih zubića još nije započela.

   Zameci stalnih zuba postavljeni su iza mlečnih i od korenova mlečnih zuba odvojeni su tankom koštanom lamelom. S toga i postoji mogućnost povrede zametaka zuba zamenika. Srećom to se ne dešava uvek , jer to zavisi pre svega od vrste i jačine traume, od uzrasta deteta , načina zbrivanjavanja i itd...

   Već sam napomenula da kod Vaše ćerkice resorpcija korena još nije počela i s obzirom da niste uspeli da uradite Rtg snimak bitno stomatološkim pregledom utvrditi pravac utisnuća zubića.

    1. ako je krunica utisnutog zuba pomerena ka nepcu, koren takvog zubića se naginje ka usnici i u takvim slučajevima ne dolazi do povrede zuba zamenika. Intrudirani mlečni zubi se ne vade i obično dolazi do njihovog spontanog ponovnog nicanja ali je neophodna redovna kontrola

    2. ako pri intruziji dođe do blage rotacije mlečnog zuba , krunica se pomeri ka usnici, koren pomenutog zubića može da probije lamelu i da dođe do zametaka stalnih zuba (bitan je Rtg snimak) što ima za posledicu poremećaje u mineralizaciji , dislokaciji ili zakasnelo nicanje zuba zamenika.U ovakvim slučajevima predlaže se vađenje utisnutog mlečnog zuba.

     Vaš stomatolog je je napomenuo da će povređeni zubići vremenom potamneti što se dešava zbog oštećenja krvnih sudova zubne pulpe pri čemu dolazi do razlaganja crvenih krvnih zrnca u sitnim dentinskim kanalićima , prebojavanja dentina što se uočava kroz transparentnu gleđ.

     Mama Ana, bitno je da Vaša devojčica redovno odlazi na kontrole kod Vašeg stomatologa koji će sigurno preduzeti sve neophodne terapijske mere .

Srdačan pozdrav

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27674 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27674
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata