Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Molim Vas da mi odgovorite na pitanje: Decak od 26meseci je pao na ivicu stepenice i nabio gornju desnu jedinicu skroz u desni..rana je jos sveza,ali se vidi da zub malo viri,a ostatak je skroz usao u desni.U hitnoj su nam dali Cefaleksin i rekli da se tek u ponedeljak javimo kod zubara,jer je vikend (sto je citava vecnost). Molim Vas da mi odgovorite da li moze da dodje do neke infekcije i sta da uradimo da je sprecimo? Kolike su sanse da krunica stalnog zuba nije povredjena? I,da li postoji nacin da se zub nadogradi u krajnjem slucaju?(daleko je nicanje stalnih zuba)..Hvala unapred na Vasem odgovoru

Ivana - 14. 05. 2017.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić doktor stomatologije

Poštovana Ivana,

Ukoliko je detetu dat antibiotik mala je verovatnoća da će doći do infekcije. Da bismo utvrdili da li je doslo do povrede zametka stalnog zuba potrebno je izvršiti klinički pregled i analizu OPT snimka.

Ako se pri udaru utisnu mlečni zubi tako da se njihov koren pomeri ka usni a krunica prema nepcu, zametak stalnog zuba se ne oštećuje. U takvim slučajevima se utisnuti mlečni zubi ne vadi, jer obično dolazi do spontanog ponovnog nicanja pomenutih zuba, ali je neophodna mesečna kontrola.

Međutim, postoji mogućnost da se pri intruziji (utiskivanju) koren mlečnih zuba blago rotira, pri čemu se vrh probije do zametka zuba zamenika, što ima za posledicu poremećaje mineralizacije stalnog zuba, dislokacije ili zakasnelo nicanje stalnog zuba. Ako Rtg snimak potvrdi da je koren mlečnih zuba u direktnom kontaktu sa zubom zamenikom, utisnuti zub se mora vaditi.

Savetujemo da dete uradi OPT snimak (veliki snimak zuba obe vilice) i što pre posetite stomatologa, po potrebi i specijalistu dečije stomatologije.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27377 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27377
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata