Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Mom ocu je već tačno mesec dana jezik celom površinom intenzivno zagasito crvene boje, bez trunke beličastih ili bilo kakvih drugih naslaga. Godište je 1933.Biohemijske analize su uredne.Ponekad ga malo pecka, ne boli.Tri puta je radjen bris jezika i svaki put je bio uredan.Pregledan je od strane MFH, dermatologa i ORL i svi su ga lečili kao gljivično oboljenje jezika uprkos nalazima brisa.Drugih opštih tegoba nema.Sem ovoga do sada je bio zdrav. Možete li mi reći o čemu se zapravo radi i šta bi od analiza još mogli da uradimo?

Milena Pavlović - 04. 02. 2008.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

Postovana Milena

na osnovu navedenih simptoma koje Vas otac ima na jeziku , ne moze se precizno dijagnostikovati oboljenje ali je evidentno da su nastupile promene jezicnog pokrivaca.

Tamno crveno obojen jezik sa peckanjem je najverovatnije posledica smanjenja jezicnog pokrivaca. Atrofija jezicnog pokrivaca moze da se javi u starijem zivotnom dobu ali je cesto zastupljen i kod mladjih osoba.

Jezik je gladak, kao poliran, tamno crvene boje, cesto suv i osetljiv na mehanicke, termicke i hemijske nadrazaje. Kod starijih osoba jezik zbog gubitka tonusa misica , postaje mlitav sto rezultira izvesnim smetnjama i u toku gutanja.

Navedene promene se mogu lokalizovati

1. samo na jednom delu jezika i tada su najcesce posledica lokalnih nadrazaja kao sto su kariozni zubi ili neadekvatni protetski radovi

2. promene zahvataju citavu gornju povrsinu jezika i prouzrokovane su cesto ne dijagnostikovanim opstim oboljenjima kao sto su anemije, avitaminoze, razni poremecaji vezani za probavni takt(digestivni trakt), dugotrajno uzimanje nekih medikamenata itd.

S obzirom da Vas otac nema nikakvih opstih zdravstvenih tegoba, najverovatnije se radi o starackoj atrofija jezicnog pokrivaca. Ipak radi precizne dijagnostike , preporucila bih Vam detaljan pregled kod Vaseg stomatologa i lekara opste prakse.

Srdacan pozdrav

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26238 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26238
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata