Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Nosila sam aparatić za zube godinu i pol, nakon toga sam nosila godinu ili dvije retainer. 4 godine nakon retainera razdvojila su mi se malo prednja dva zuba, nije strašno ali će se nastaviti radzvajati. Moje pitanje je, da li bih mogla opet nositi stari retainer ? Naravno on mi više ne pristaje, 1/4 je prazna, ali možda bi se s vremenom pomaknuli pa bi pristajao?

Katarina - 19. 09. 2017.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić doktor stomatologije

Poštovana Katarina,

ne savetujemo upotrebu starog retainera, obzirom da je došlo do promene položaja zuba u zubnom nizu. Ukoliko ste ispoštovali savete ortodonta o dužini upotrebe retainera, a ipak je došlo do recidiva, kliničkim pregledom treba ustanoviti koji je uzrok formiranja dijasteme (razmaka između zuba). Kao jedan od najčešćih uzroka moramo spomenuti spušten frenulum usne, usled čega će najverovatnije dolaziti do recidiva dokle god se ne ukloni uzrok.

Dobra stvar je to što je pomeranje zuba minimalno, ali predlažemo da u što kraćem roku posetite Vašeg ortodonta. Nakon postavljanja tačne dijagnoze on će napraviti najbolji mogući plan terapije, ukloniti uzrok, korigovati položaj zuba i/ili po potrebi izraditi novi ritejner.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27605 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27605
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata