Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,
Desni su mi se povukle sa pojedinih zuba, samo sa spoljne strane. Desni mi ne krvare, i zubi su mi zdravi. Desavalo se da sam zube prala sa jacim pritiskom, a i odnos donje i gornje vilice nije pravilan.Imam 25 godina. Moje pitanje je, da li je uzrok povlacenja paradontoza, ili se desni mogu povuci iz drugih razloga. Ukoliko su se povukle iz drugih razloga, hoce li doci do ispadanja zuba, kao posledica povucenih desni?
Hvala unapred!

Kristina - 27. 12. 2015.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Ilija Miljević
dr Ilija Miljević doktor stomatologije

Poštovana Kristina,

pored parodontopatije uzrok povlačenja desni upravo može biti i neadekvatna tehnika četkanja zuba prilikom čega dolazi do traume desni. Tada se savetuje korigovanje tehnike pranja zuba kao i primena mekših četkica za zube. Pored toga, i položaj zuba koji nije pravilan može uticati na povlačenje desni usled formiranja kraka sila prilikom zagrižaja koji nije adekvatan (pravilno je da zub trpi dejstvo sile koja se poklapa sa njegovom uzdužnom osovinom).

Izuzetno je teško prognozirati da li kao posledica navedenih problema može doći do klaćenja i ispadanja zuba. Za stabilnost zuba najvažniji je nivo kosti oko zuba i iz tog razloga se bez kliničkog pregleda i analize OPT snimka ne može dati konretan odgovor. Ono što možemo reći jeste da je u slučaju povlačenja desni došlo do određene promene što vuče čitav mehanizam i spektar drugih promena.

Dobra stvar je što se na ove promene može uticati promenom tehnike, redovnim i besprekornim održavanjem oralne higijene, parodontološkom kao i ortodontskom terapijom. Te Vam savetujemo da posetite stomatologa radi kliničkog pregleda, analize OPT snimka i detaljnijih informacija.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata