Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani, imam 19 godina i moji zubi su prirodno bili veoma beli i lepog oblika, ali su krivi i ja sam trebala staviti fiksnu. Međutim u poslednjih nekoliko meseci su se desile ogromne promene, ja sam mislila da nije ništa strašno i nisam išla kod zubara. Zubi mi izgledaju tanje, izduženo i sijaju. Promenili su boju izgledaju (žuto-zeleno). Imam i jedan avitalan zub koji je potamneo. Išla sam kod 2 stomatologa koji su mi rekli da imam "lepu" boju zuba. Međutim nijedan zubar mi nije rekao ništa o tome. Trebam ići na postavljanje fiksne sledeće nedelje, a brinem da se da mi ne stave fiksnu i desi se još veći problem. Plašim se da ću ostati bez zuba.

Anja - 16. 07. 2020.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić doktor stomatologije

Poštovana Anja,

"istanjivanje zuba" može biti posledica neadekvatnog zagrižaja i njihovog posledičnog trošenja, tako nešto će se isključiti njihovim postavljanjem u pravilan položaj i obezbeđivanjem adekvatnog zagrižaja nakon ortodontske terapije. Promena boje može biti posledica nakupljanja zubnog kamenca i mekih naslaga, pa će u tom slučaju nakon njihovog uklanjanja zubi ponovo biti svetliji. Takođe, promena boje može biti posledica nekih životnih navika (konzumiranje velikih količina obojenih napitaka, kafe, cigareta, primene nekih lekova, tečnosti za ispiranje usta i slično). Tada se njihova boja može korigovati izbeljivanjem. Što se tiče avitalnog zuba, promena njegove boje može biti posledica neadekvatnog lečenja, pojave mikrocurenja, ostataka zubne pulpe i njene razgradnje, ostataka paste koja se koristi prilikom punjenja kanala korenova, i slično), u tom slučaju je potrebno prvo utvrditi uzrok, ukloniti ga, a boja se nakon toga može korigovati beljenjem zuba.

Nemate razlog za zabrinutost, nećete ostati bez zuba iz navedenih razloga. Sve navedeno što može izazvati promene koje ste primetili se može vrlo jednostavno korigovati nakon detaljnog pregleda.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28988 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28988
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata