Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani, imam 20 godina, i iz estetskih razloga obratila sam se stomatologu sa željom da popravim izgled gornje vilice. Uradila sam snimak, i ispostavilo se da u gornjoj vilici nemam stalne dvojke, na njihovom mestu se nalaze stalne trojke, a na mestu trojki mi se nalaze mlečne trojke. Naime, raspored mojih zuba su: mlecna trojka, trajna trojka, jedinice, trajna trojka, mlecna trojka. Stomatolog je predlozio da se izvade obe mlečne trojke, i da se postavi fiksni aparat na gornjoj vilici tako da se svi zubi pomere za po jedno mesto. Sa obzirom da su mi svi ostali zubi u redu, i u potpunosti zdravi, nisam bas oduševljena ovom idejom. Koliko sam ja shvatila, nosila bih protezu, pored toga bih imala dve poveće šupljine u ustima (vidljive), a ni posle tih godina nošenja proteze vilica ne bi imala prirodan izgled, tj bi ostali šiljati očnjaci na mestu dvojki, cetvorke na mestu trojki i tako dalje. Zanima me da li imam neku drugu alternativu? Ti mlečni zubi će sigurno otići, pa da li postoje drugi načini, eventualno brži, da se nadomesti zub koji fali? Koje su mi uopšte opcije? Hvala na odgovoru.

Milena - 28. 02. 2013.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

Poštovana Milena,

urođeni nedostatak-hipodoncija stalnih gornjih bočnih sekutića je problem koji se može rešiti ali da bi se doneo plan terapije, potreban je konzilijarni pregled i analiza OPT snimka (snimak zuba obe vilice) od strane oralnog hirurga i ortodonta.

Generalno, mogućnosti rešavanja Vašeg problema su sledeće:

-nakon vađenja mlečnih očnjaka ortodontskom terapijom se stalni očnjaci pomere na svoje anatomsko mesto čime se obezbeđuje mesto za ugradnju implantata sa keramičkim krunicama na mestu nedostajućih dvojki.

-nakon gubitka mlečnih trojki na njihovo mesto se mogu ugraditi  implanti i izraditi keramičke krunice na njima a stalne trojke se minimalnim brušenjem i eventualnom izradom faseta mogu preoblikovati kako bi ličile na dvojke.

Mogućnost ugradnje implanata određuje oralni hirurg - implantolog nakon kliničkog pregleda i analize OPT snimka.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata