Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani,
imam nekoliko pitanja za Vas i bila bih veoma zahvalna ukoliko bi ste mi odgovorili..
1. Nosim fiksnu protezu sada već 2 i po godine. Stavljena mi je zbog podignute trojke ( obije su bile podignute pa se jedna spustila nošenjem one obične proteze što se skida dok sam bila dijete) uglavnom zbog tih trojki izvadjene su mi obije zdrave četvorke, pa me zanima da li je to baš moralo tako i je li dvije i po godine predugačak period za nošenje fiksne proteze ?
2. Pušač sam i 2 do 3 puta godišnje idem na skidanje kamenca. Ne pušim naročito mnogo, ni naročito dugo, medjutim već u trećem razredu srednje sam primijetila naslage kamenca. Kamenac mi se nakon čišćenja već posle 20 dana počinje hvatati a zaista vodim računa o higijeni. Tako da Vas molim za informaciju koliko puta godišnje se može skidati kamenac a da ne oštetim zubnu gledj i postoji li mogućnost da nekako usporim stvaranje kamenca?
Unaprijed Vam se veoma zahvaljujem

Nataša - 26. 03. 2012.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

   Poštovana Nataša,

ukoliko je ortodont pregledom i analizom OPT snimka dijagnostikovao teskobu (što znači da u vilicama nema dovoljno prostora za smeštaj svih zuba u pravilan zubni luk- vilice male/ zubi veliki) ortodontskom terapijom treba obezbediti prostor za smeštaj zuba.

Kada je nedostatak prostora manji, taj prostor se može obezbediti širenjem zubnog luka.

U slučaju izraženije teskobe, gde je nedostatak prostora velik,  prostor se obezbeđuje redukcijom  zuba tj. indikovana je ekstrakcija pojedinih zuba.

Dakle, odluku o tome donosi ortodont na osnovu: kliničkog pregleda, analize modela, analize OPT i telerendgen snimka. Istovremeno određuje i vremenski period nošenja ortodontskog aparata.

Kod velikog broja pacijenata je sasvim dovoljno dva puta u toku godine ukloniti tvrde zubne naslage (kamenac i konkremente) ultrazvučnim aparatom, nakon čega sledi poliranje zuba odgovarajućim pastama i Air-flow-om. Zubna gleđ se ne oštećuje pomenutim intervencijama.

Na brzinu ponovnog nakupljanja čvrstih naslaga, pored pravilnog i redovnog održavanje oralne higijene (adekvatna tehnika pranja zuba, korišćenje dentalnog tuša) značajno utiče gustina i sastav pljuvačke.

Srdačno

 

 

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata