Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,

Imam problem sa tvrdim belim naslagama na skoro svakom zubu bas na prelazu gde se zavrsavaju desni i pocinje zub.
Lekar kaze da nije karijes ali estetski ruzno izgleda,
Sta moze da se uradi po tom pitanju???


Hvala unapred ,
Maja

Maja - 10. 06. 2015.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

    Poštovana Maja,

ukoliko se pregledom konstatuje da su u pitanju tvrde zubne naslage treba ih ukloniti ultrazvučnim aparatom nakon čega sledi poliranje zuba.

Međutim, ako se konstatuje da su u pitanju razvojne nepravilnosti strukture zuba (postoje na zubima oduvek odnosno zubi su iznikli sa tim promenama) one predstavljaju estetski problem koji se rešava uklanjanjem tih delova površine zuba mašinskim rotirajućim instrumentima i postavljanjem kompozitnih ispuna ("belih plombi") u odgovarajućoj boji zuba. 

I treća mogućnost je da su u pitanju površinske demineralizacije gleđi, ona nastaje usled neadekvatne higijene, postaje uočljivija sušenjem površine zuba, a može se sanirati (remineralizacija) redovnom pravilnom oralnom higijenom ( zubna pasta sa fluorom), promenom navika u ishrani (smanjeno unošenje ugljenih hidrata, povećano konzumiranje mlečnih proizvoda). Remineralizaciju gleđnih površina podstiču i slobodni joni kalcijuma i fosfata koji se nalaze u pljuvačci. U slučaju da remineralizacija izostane a integritet gleđi je prekinut, potrebno je ukloniti promenjenu gleđ i postaviti odgovarajuće kompozitne ispune.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata