Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,
interesuje me dilema oko tableta Fluorogala za malu decu. Moj sin ima nepune 3 godine. Na prvoj kontroli koja je bila sa 18 meseci starosti deteta, stomatolog nam je preporucio Flurogal tablete. Pio je to godinu dana. Na kontroli pre neki dan receno nam je da nastavi. Farmaceut nam je onda preporucio da se malo raspitamo oko toga, jer postoje velike dileme stomatologa da li je fluor dobar ili los za zdravlje deteta. Na internetu postoje milioni tekstova oko dobrih i losih stvari vezano za isti. Moje pitanje je, da li dalje da koristi ili ne? I u cemu se svodi stetnost fluora za zdravlje deteta? Hvala unpred. U velikoj sam dilemi.

Vladan - 04. 04. 2017.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić doktor stomatologije

Poštovani Vladane, 

pravilo naše Poliklinike je da se tabletice fluora detetu ordiniraju samo na zahtev roditelja i to uz prethodnu konsultaciju pedijatra, koji ima uvid u opšte zdravstveno stanje malog pacijenta.

Doziranje i način uzimanja fluorogal tableta određuje stomatolog i roditelj treba strogo da poštuje dobijena uputstva. U slučaju prekoračenja prepisane doze, može doći do fluoroze različitog stepena (od pojave belih, mutnih mrlja do hipoplastičnih promena sa braonkastim mrljama na zubima).

Osim pomenutih tableta postoje i fluor preparati za lokalnu upotrebu u vidu rastvora i gela. Njihova upotreba nije preporučljiva kod trogodišnjaka, jer veći deo tih preparata mala deca progutaju. 

Važno je istaći da na zdravlje zuba u velikoj meri utiče: 

1. ishrana-treba da je raznovrsna, uobročena, čvršće konzistencije. Dete ne bi trebalo ceo dan nešto da gricka 

2. redovno i pravilno pranje zuba uz kontrolu roditelja 

3. redovne kontrole kod stomatologa da bi se eventualni karijes zuba uočio u najranijoj fazi    

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26201 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26201
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata