Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani, izrađen mi metalokeramički most dole desno gdje je nedostajala 4, 6 i 7, zatim dole lijevo gdje su nedostajale 5 i 6, te gore lijevo 6. Problem je u tome što ja imam bolove od početka brušenja pa evo i nakon privremenog cementiranja. Otprilike mjesec dana sam stalno na analgeticima. Urađen je i ortopan, doktorica kaže da su mi desni osjetljive i da će proći. Koristim interdentalne četkice, gengi gel, ne primjećujem da su mi desni crvene. Bolovi su nepodnošljivi, osim zuba počne me i glava boljeti i jagodične kosti. Da li je normalno da bol ne jenjava, privremeno cementiranje je urađeno prije 2 dana. Imam 37 godina. Napominjem da implanti nisu bili mogući zbog opasnosti da se destabilizuje okluzija. Nakon analize svih snimaka spec. protetičar odlučio se na metalokeramički most. Molim ako možete da mi odgovorite da li je normalno da bol traje mjesec dana i da ne popušta baš nimalo i po vama koji bi mogli biti uzroci boli? Hvala unaprijed.

Magi - 11. 10. 2015.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski specijalista stomatološke protetike

Poštovana Magi,

period adaptacije na protetski rad je individualan za svakog pacijenta i prosečno iznosi od nekoliko dana ili nedelju-dve, naravno pod uslovom da protetski rad ispunjava kako estetske tako i funkcionalne zahteve u potpunosti.

S obzirom da se žalite na svakodnevne bolove od dana cementiranja krunica, uzrok bola može biti preopterećenost zuba nosača krunica u slučaju kada zagrižaj nije usklađen.

Drugi uzrok bola može biti zapaljenje desni usled zadržavanja ostataka cementa kojim su krunice cementirane, zatim nepravilan odnos desni i krunica (krunice treba da su ispod desni odnosno da desni prekrivaju vratni deo krunica a ne da krunice "pritiskaju desni" ) ili nepravilna oralna higijena u predelu cementiranih krunica.

Uzrok osetljivost zuba na hladno koji se javlja isključivo na nadražaj (nikad spontano) je ogoljenost dentina koja može biti posledica nepravilnog odnosa desni i krunica (krunice treba da su ispod desni odnosno da desni prekrivaju vratni deo krunica) ili nepravilna oralna higijena u predelu cementiranih krunica.

I na kraju uzrok bola može biti oboljenje zubne pulpe ("živca") kada je neophodno uraditi kanalno lečenje zuba.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28508 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28508
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata