Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani, lecila sam zub pre tri meseca.Izvadjen je zivac i ispunjeni su kanali i plomba je stavljena. U pitanju je jedinica u gornjoj vilici. Taj zub od završeta samog lečenja boli na dodir. To nije neki strašan bol samo mali kao pritisak, nije nista sto mi smeta, ali htela sam da pitam da li je to normalno i da li se treba obratiti stomatologu radi dodatnog pregleda?Nije dolazilo ni do kakvog naticanja niti bilo sta slično. Inace do vadjenja zivca je došlo nakon nošenja mobilne proteze. Jedinica je imala veliki pritisak posto je kriva i tada je pocela da menja boju. Nakon toga sam se naravno obratila stomatologu. Moje je pitanje je da li smem ponovo da stavim protezu sa pritiskom na taj isti zub iako sam izvadila zivac?Hoce li to škoditi i dovesti do novih problema?

Marija - 07. 06. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić specijalista parodontologije i oralne medicine

Poštovana Marija,

bol na zagrižaj je moguća pojava nakon lečenja kanala korena zuba i najčešće je posledica mehaničke/hemijske iritacije periapeksa (tkiva oko vrha korena zuba), u tom slučaju tegobe spontano prestanu nakon određenog vremena. Drugi mogući uzrok tegoba je predimenzionirana plomba (potrebno je korigovati po potrebi). Naravno, i neadekvatno lečenje (nepotpuno obrađen kanal korena, prebacivanje materijala za medikaciju ili definitivno punjenje preko vrha korena zuba), prisustvo procesa (cista, granulom) u regiji vrha korena zuba može biti uzrok.

S obzirom da je od terapije prošlo tri meseca savetujemo da još jednom posetite Vašeg stomatologa kako bi se utvrdilo o čemu je tačno reč, po potrebi možete uraditi i kontrolni Rtg snimak tog zuba.

Što se tiče ortodontske terapije, bravica fiksnog aparata se postavlja i na lečene zube, i to ne predstavlja nikakav problem.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29474 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29474
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata