Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani,

Mojoj devojčici od četiri i po godine su pre jedno mesec dana radili amputaciju gornjeg dela pulpe (tako su nam rekli) jer je gornja četvorka bila tako pokvarena da je tačka - karijes došla do živca. Samo su taj deo otvorili i tu stavili, po svoj prilici, Toxavit. Nju nije bolelo nakon stavljanja, mada su nam rekli da može da boli i mi smo držali tačno 14 dana. Prilikom skidanja zub je malo krvario ali je stomatolog rekao da je to ok i zatvorio zub stalnom plombom. Ta plomba je ispala nakon tri nedelje i mi smo otišli kod drugog stomatologa, koji nam je stavio amputacionu pastu koju smo držali 6 nedelja. Devojčica se malo žalila da je bole desni koje su vidno bile malo upaljene ali na zub ne. Posle 6 nedelja kad je skinuta pasta zub je i dalje krvario pa je stomatolog otvorio ceo i predlaže ponovo amputaciju živca Toxavitom. Da li smemo da ponovimo amputaciju ovim lekom, jer očigledno prvi put nije dobro odrađeno i koliko je on bezbedan za tako malu decu?

Unapred zahvalna na odgovoru

Zabrinuta mama - 31. 10. 2017.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski specijalista stomatološke protetike

Poštovana Zabrinuta mama,

Moguće je da Toxavit nije u potpunosti delovao na zubnu pulpu ("živac"), te da treba ponoviti proceduru. Toxavit nije štetan ukoliko se adekvatno postavi i ukoliko se ispoštuje određeni vremenski period delovanja (do 2 nedelje).

Nakon toga potrebno je da se korenski deo pulpe konzervira odgovarajućim pastama koje trajno ostaju u zubu, a preko amputacione paste se vrši rekonstrukcija kruničnog dela zuba plombom.

Savetujemo da posetite specijalistu dečije i preventivne stomatologije ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi sa trenutnom terapijom.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28988 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28988
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata