Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani, po Vašim odgovorima vidim da nije moguće ustanoviti koliko lek treba stajati ako mi ne znamo da Vam navedemo tačan lek, situaciju ili problem. Pa sam htela da Vas zamolim da mi kažete koji se uglavnom lekovi stavljaju i koliko najduže smeju stajati ako dođe do toga da nećemo biti u mogućnosti otići kod stomatologa.
Reći ću Vam i svoj slučaj, pa ako imate i nešto konkretno da dodate na to.
Gornja petica, dubok karijes, vađen živac, očišćeno, stavljen je lek (ne znam koji), ali sam zapamtila da je spomenula kalcijum, pa sad ne znam da li je to to. Na kraju mi je rekla da odem da snimim peticu samo da pogleda kako je sve ispalo i da li je sve u redu. Odnela sam i rekla je da je neka cista u pitanju, ali bukvalno nemam nikakve bolove, izrasline, gnoj ili bilo šta. Pogledala sam sama taj snimak i videla sam da iznad petice ima bela, kao tačka, bukvalno od kraja zuba pa na gore. Nikako se ne razumem u to, ali to sam uočila. Tu je u pitanju jedan lek na toj gornjoj petici, a imam donju sedmicu gde nije očekivala da je toliko oštećen, pa mi je stavila neki lek da ne bi morala da mi vadi živac, tj. da pokuša tako da ga izleči, bez vađenja živaca. Nekako mi se čini da nisu isti lekovi u pitanju, ako grešim, ispravite me.
E sad, ona mi je rekla da dođem za dve nedelje pa da završimo sa tim zubima, a ja za 4 dana idem za inostranstvu i neću moći nikako da dođem.
Šta biste Vi rekli, koliko koji lek može najduže da stoji? Ako stoji više od određenog vremena koji su rizici ukoliko lek ne ispadne?
I da napomenem da mislim da su mi na oba zuba stavljeni lekovi, vata, pa preko taj neki cement, ako Vam to nešto znači.
Izvinite za ovoliko pitanje i hvala Vam unapred na odgovoru!

Iva - 23. 02. 2021.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski specijalista stomatološke protetike

Poštovana Iva,

oba leka, mogu da stoje mesec dana ali pod uslovom da je stavljena privremena plomba koja moze da potraje navedeno vreme. Nakon tog vremena lek se ili menja ili se zub definitivno završava.

Ukoliko plomba ispadne ili se ošteti u prvom slučaju (lečen zub) dolazi do kontaminacije kanala bakterijama iz usne duplje što apsolutno nije poželjno a u drugom slučaju nastavlja se razvoj karijesa i zub može biti osetljiv.

Srdačno





Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28985 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28985
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata