Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,
ponovo imam upalu desni koja se javlja uvek na istom mestu ( oko gornjih jedinica sa obe strane), samo sto je sad najvise natekla i ona resica sto ih spaja sa gornjom usnom a pocinje na usni da mi izlazi herpes (ne po prvi put).
za sada jos uvek nema krvarenja desni zato i pitam kako to da sprecim ili da ublazim kada krene. Takodje, kada izadje herpes na usni a i u unutrasnjosti da li postoji nesto cime sam mogu da ublazim bol ili je uvek obavezna intervencija zubara? i za kraj, kakve su sanse da sam taj virus preneo devojci(preko poljupca ili case) ako smo se videli par dana pre nego sto je sve to krenulo da otice i koliko taj otok traje?

rodni - 03. 06. 2015.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

   Poštovani Rodni,

ukoliko se otok i krvarenje desni oko jedinica javlja nezavisno od pojave herpesa, pregledom treba sagledati šta je uzrok pomenutih tegoba kao što su ne korektni ispuni (plombe), zadržavanje ostataka hrane sa neadekvatnom oralnom higijenom, prisustvo mekih i čvrstih zubnih naslaga. Nakon uklanjanja pomenutih mogućih uzročnika, krvarenje i otok desni se povlače.

U početnoj fazi ispoljavanja herpesa simpleksa kada se javi pečenje preporučuje se premazivanje promene Aciklovir kremom  5 puta dnevno. Ukoliko su promene izražene i bolne u lečenju pomažu antiseptici u kombinaciji s anesteticima kako bi se spriječila sekundarna infekcija i bol kao i uzimanje Aciklovir tableta. Danas se herpesi uspešno saniraju primenom lasera. Izražene promene se povlače spontano za 7 dana.

Infekcija se može preneti kapljičnim putem ili direktnim kontaktom, npr.poljupcem. Međutim, na predmetima za ličnu upotrebu, herpes simpleks virusi mogu da prežive vrlo kratko, par minuta do par sati pa je rizik da se osoba ovim putem zarazi relativno mali. 

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27674 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27674
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata