Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,

Pre 2 dana su mi se pojavile afte sa unutrasnje strane donje usne, pracene bolom u grlu i u predelu donje vilice ( mislim da je u pitanju limfni cvor - boli me samo sa leve strane). Pre ovoga nikad nisam imao afte ( imam 20 godina) i ne prave mi prevelik problem. Grlo me boli dok gutam a vilica na dodir. Juce sam koristio propolis kapi, lysobact i caj od kamilice. Afte i bol u vilici je ostao isti (mozda za nijansu manji) , grlo me boli manje. Problem je u tome sto sam jutros primetio da su mi desni natekle, konkretno gornje tvrdo necpe i oko zuba. Desni su dosta belje i malo krvare tokom pranja zuba, inace ne krvare. Raspitao sam se i nigde nisam nasao da je otok desni povezan sa aftama i cudno mi je to sto se otok pojavio 2 dana kasnije. Zanima me da li je to normalno , da li je uopste otok povezan sa pojavom afti i sta bi trebao preduzeti. Hvala vam na pomoci.

Veljko - 11. 05. 2015.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

  Poštovani Veljko,

s obzirom da su afte lokalizovane sa unutrašnje strane donje usne a otok desni je oko gornjih zuba, govori u prilog da otok i krvarenje desni nisu povezani odnosno prouzrokovani aftama.

Prvi simptomi upale desni su krvarenje i otok desni a najčešće su posledica nakupljanja zubnog kamenaca i mekih naslaga, te ih je potrebno ukloniti kako bi se upala sanirala. 

Takođe uzrok upale desni mogu da budu neadekvatne plombe i protetski radovi, infektivna oboljenja sluzokože usne duplje, hormonski disbalansi, nedostatak pojedinih vitamina... I u ovim slučajevima da bi se sanirala upala potrebno je eliminisati uzrok.

Dakle, savetujemo Vam da posetite stomatologa kako bi se preduzela odgovarajuća terapija.

Lečenje afte danas podrazumeva i primenu diodnih lasera kojima se u jednoj poseti one potpuno otklanjaju.

Srdačno

 

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27262 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27262
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata