Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani,
pre 4 meseca mi je popravljena donja 5ica. Kvar nije bio veliki, doktorka je stavila lek i posle neke 2 nedelje i plombu. Sve je bilo u redu, al pre 5 dana mi ta plomba pukne i to cela se odvoji od zuba. Zubarka mi taj zub odluci jos malo izbrusiti i tom prilikom dok je brusila nekoliko puta mi je kao pogodila zivac. To sam istrpela iako je bilo neprijatno, i nakon toga je stavila plombu, međutim kad je polirala plombu ja sm opet imala osećaj kao da mi dira živac. I sad posle 3 dana ja nmg nista sazvakati na toj strani jer kad zagrizem, osecaj je isti, kao da me neko direktno u zivac bode, a zub je zatvoren i ne boli me. Da li je to normalno posle plombiranja(napominjem i da mi je brusilicom nekoliko puta zakacila pa sam poskakala) i da li ce taj osecaj proći?
Srdačan pozdrav

Jovana Đ - 13. 09. 2020.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
Dr Jelena Vuletić Rakić
Dr Jelena Vuletić Rakić polivalentni stomatolog

Poštovana Jovana Đ.,

bol na zagrižaj nakon postavljanja kompozitnog ispuna (bele plombe), može biti posledica "visoke" plombe. Korigovanjem visine plombe minimalnim uklanjanjem viška materijala (uspostavljanjem normalnog zagrižaja), bol na zagrižaj prestaje.

Takođe, bol na zagrižaj nakon postavljanja bele plombe može biti posledica postojanja mikro/nano pukotine na mestu spajanja kompozitnog materijala i zubnog tkiva-dentina, koji je bogat nervnim vlaknima.  Pri žvakanju dolazi do iritacije  nervnih vlakana i pojave bola.  Ova osetljivost obično spontano prestaje kroz naredni period, a ukoliko se osetljivost nastavi i nakon 6 nedelja od postavljanja ispuna, indikovana je zamena ispuna. U ovom slučaju nakon uklanjanja postojeće kompozitne plombe i postavljanja novog ispuna, očekuje se prestanak osetljivosti zuba.

Međutim, ukoliko pomenute tegobe i dalje perzistiraju  ili se jave i spontani bolovi, najverovatnije je potrebno endodontsko lečenje osetljivog zuba.

Savetujemo Vam da odete na kontrolni pregled kod Vašeg stomatologa, kako bi ste resšili nedoumice koje imate i kako bi se po potrebi preduzele odgovarajuće terapijske mere. 

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29474 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29474
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata