Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani, pre 5 dana mi je na obe vilice stavljen metalokeramicki most izjedna. Pre toga sve sto je bilo za popravku sam sredila i to mesecima pre postavljanja mostova. Imam parodentozu, gde su mi se desni jako upalile proslog leta i isla sam na stomatoloski fakultet gde je sprovedena kauzalna terapija i radjena kiretaza. Dalje sam upucena za rad protetike jer nisam imala gore levo 6 i 4 a desno 7, dole levo 6 i 7 a desno 5 i 6. Zubi su obruseni svi, gde su falili postavljeni su clanovi, tako da sa jedne strane recimo dole imam most - clanove pa nista. Problem je sto me nakon cementiranja boli cela donja vilica, bol nije jak, al je dosadan, osecam ga ispred usiju, vilicu,i ispod vilice pa cak i limfne zlezde boluckaju, a bol prolazi sa lekovima. Kada hocu da otvorim usta do pola ide super, a onda kao da imam " prag" i uz malo napora otvorim usta do kraja. Tada osecam i stezanje u vilici. Sta bi to moglo da bude. Pre postavljanja sam imala dubok zagrizaj. Da li ce ovo proci? Da li da radima neke vezbice? I da li cu se ikada navici na mostove? Hvala puno.

Nikola - 28. 02. 2020.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Irina Miković
dr Irina Miković polivalentni stomatolog

Poštovani Nikola,

period adaptacije na protetski rad je individualan za svakog pacijenta i prosečno iznosi od  nekoliko dana ili nedelju-dve, naravno pod uslovom da protetski rad ispunjava kako estetske tako i funkcionalne zahteve u potpunosti.

S obzirom da se žalite na svakodnevne bolove od dana cementiranja krunica, uzrok bola može biti preopterećenost zuba nosača krunica u slučaju kada zagrižaj nije usklađen.

Drugi uzrok bola može biti zapaljenje desni usled zadržavanja ostataka cementa kojim su krunice definitivno cementirane, zatim nepravilan odnos desni i krunica (krunice treba da su ispod desni odnosno da desni prekrivaju vratni deo krunica a ne da krunice "pritiskaju desni" ) ili nepravilna oralna higijena u predelu cementiranih krunica.

Uzrok osetljivost navedenog zuba na hladno koji se javlja isključivo na nadražaj (nikad spontano) je ogoljenost dentina koja može biti posledica nepravilanog odnosa desni i krunica (krunice treba da su ispod desni odnosno da desni prekrivaju vratni deo krunica) ili nepravilna oralna higijena u predelu cementiranih krunica.

I na kraju uzrok bola može biti oboljenje zubne pulpe ("živca") kada je neophodno uraditi kanalno lečenje zuba.

O čemu je tačno reč potrebno je utvrditi kliničkim pregledom, te Vam savetujemo da posetite Vašeg stomatologa kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i sprovela adekvatna terapija.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata