Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,
Pre 6 dana sam čistila kamenac sa unutrašnje strane donje vilice, i to na donja 4 zuba. Pocelo je tako sto sam osetila nešto između nelagodnog tupog bola i svraba u predelu tih zuba i obratila se stomatologu.
Laserkim putem mi je uklonio kamenac, i nakon toga taj isti osećaj nije prestao. Moram da napomenem da desni sa prednje strane nisu povučene, boja desni je svetlo roze i nema krvarenja. Nakon uklanjanja kamenca, zubi sa unutrašnje strane postali su ogoljeni, a sa prednje se javlja tanka kožica na granici desnih i korena zuba. Dva dana nakon uklanjanja kamenca sam ponovo otisla kod stomatologa i ona mi je rekla da je sve u redu i da zube ispiram cajem. Ja sam ipak uzela Parodontax pastu i tečnost, pa nakon pranja zuba cetkicom i koncem isprem usta tečnošću. Ono što me brine je ta bol koja traje već sedmi dan, i mogućnost da mi se zubi ne rasklimaju ukoliko imam poodmaklu paradontozu, što bi bilo čudno jer mi stomatolog nije preporučio nikakvu terapiju.
Oprostite na ovako detaljnom izveštaju, i unapred hvala na komentaru.
Srdačan pozdrav!

Milica - 15. 03. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Moana Opačić
dr Moana Opačić doktor stomatologije

Poštovana Milica,

nakon uklanjanja zubnog kamenca postoji mogućnost da se javi osetljivost desni i zuba koja traje nekoliko dana i postepeno se smanjuje do potpunog prestanka. 

Ukoliko se javlja bolna osetljivost zuba na termičke nadražaje, nikad spontano, koja traje koliko i sam nadražaj, uzrok su povučene desni i ogoljeni vratovi zuba, što u nekim slučajevima spontano prolazi nakon određenog vremena, a u slučaju jačeg povlačenja desni mogu se zaštiti kompozitnim ispunima ("plombama"), a u nekim slučajevima potrebna je i hirurško-parodontološka terapija.

Ukoliko se javlja produženi bol na termičke nadražaje, ili spontani bol, uzrok može biti oboljenje zubne pulpe ("živca") nekog od navedenih zuba, te je potrebna endodontska terapija (lečenje kanala korena zuba).

Nažalost, ovim putem a bez kliničkog pregleda i analize Rtg snimka po potrebi, nije moguće znati o čemu je tačno reč, te Vam savetujemo da ponovo posetite Vašeg stomatologa.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27276 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27276
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata