Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani, pre desetak dana sam popravljala donju desnu sesticu, zubar mi je stavio lek, koji mi je posle 2 dana ispao,zatim je opet postavio lek,od tada je zub poceo mnogo da me boli, zubar je na to rekao da je to normalno i da mora da boli, nisam mogla da izdrzim od bola. Otisla sam kod drugog zubara koji je uradio snimak zuba i utvrdio da se ispod nalazi "gnojna kesica" i da je hitno potrebno vadjenje zuba...na koje sam naravno pristala. Posle vadjenja zuba, tj. juce, ja imam opet bolove, cak i mali otok na mestu gde je bio zub i okolo zuba koji je do njega. Pijem Nimulid i Orvagil.Da li je to normalno da i posle vadjenja zuba imam bolove i otok? Koliko ce to jos da traje? Unapred Vam se zahvaljujem.

Daliborka - 01. 03. 2021.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

       Poštovana Daliborka,

nakon vađenja zuba, pogotovo kutnjaka, usled traumatiziranja okolnih tkiva, može se očekivati pojava manjeg otoka i bolova.

Međutim u određenom broju slučajeva,nakon ekstrakcije zuba može da dođe do propadanja krvnog ugruška i razvoja avleolita. Tegobe počinju najčešće 2-3 dana nakon intervencije.

Najčešći uzroci nastanka pomenute komplikacije su: ispiranje rane,  sama gradja kosti (kao što su čvrsta kompaktna , slabo prokrvljena kost ) i mehaničko narušavanje koaguluma-krvnog ugruška, koji ima funkciju zatvaranja ekstrakcione  rane.

Terapija alveolita podrazumeva kiretiranje (čišćenje) rane u cilju provociranja ponovnog krvarenja i stvaranja novog krvnog ugruška. Postoje i medikamenti koji se plasiraju u ranu kako bi se sprečilo ponovno propadanje koaguluma.

U svakom slučaju savet je da odete na kontrolu kod Vašeg stomatologa.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28771 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28771
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata