Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani, pre malo vise od mesec dana mi je popravljeno izmedju cetvorke i petice i malo cetvorka, stavljena mi je bela plomba. U poslednjih 7 dana osecam bol na jak zagrizaj (hleb, orasasti plodovi, meso) i kada pijem vodu osecam kao da se sliva negde unutra. Pritom, takav problem imam i sa leve strane vilice izmedju cetvorke i petice iako mi tu nije nista propravljeno i stomatolog mi je rekao da je to normalno, zbog agresivnijeg pranja zuba se tu malo povuklo i da zbog toga imam takav osecaj. Zanima me Vase misljenje o ovom popravljenom zubu sa desne strane i sta da radim? Hvala!

Valentina - 24. 12. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Stefan Mirković
dr Stefan Mirković polivalentni stomatolog

Poštovana Valentina,

bol na zagrižaj nakon postavljanja plombe može biti posledica neadekvatne okluzije odnosno "visoke" plombe (kompozitne ili amalgam) kada nakon uklanjanjem "viška" plombe, nestaje i osetljivost na zagrižaj.

Problem koji opisujete takođe može nastati nakon postavljanja belih plombi na bočnim zubima što je prouzrokovano stvaranjem mikro/nano pukotine na spoju zuba i plombe. U ovom slučaju osetljivost zuba na žagrižaj uglavnom spontano prolazi. Međutim, ukoliko se bol nastavi i nakon 6 nedelja, potrebna je zamena plombe.

U slučaju pojave spontanog bola (bez ikakvog nadražaja) potrebno je endodontsko lečenje zuba.

Uzrok osetljivosti zuba na hladno koji se javlja isključivo na nadražaj (nikad spontano) je ogoljenost dentina prouzrokovan karijesom, nekarioznom lezijom, neadekvatnim ispunom, parodontalnim džepom.

Nažalost bez kliničkog pregleda nije moguće sa sigurnošću tvrditi o čemu je tačno reč, te Vam savetujemo da ponovo posetite Vašeg stomatologa kako bi se utvrdilo o čemu je tačno reč i sprovela adekvatna terapija.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26261 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26261
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata