Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani,

Pre mesec ipo dana sam popravila gornju sedmicu koja je imala karijes, nikada me nije bolela, karijes je uočen na vreme, idem na redovne kontrole na 3 meseca. Pri čišćenju karijesa, stomatolog je rekao da je okolna struktura čvrsta i stavljena je plomba. Međutim nakon toga počinje da boli zub isključivo na zagrižaj čvrste hrane. Zakazujem ponovo kod stomatologa misleći da je plomba možda previsoka, međutim nije to u pitanju. Na tom mestu gde boli na zagrižaj stomatolog skida plombu i kaže da me boli verovatno " izvodni kanalić živca ", ali da je okolno tkivo zaista čvrto, te nema poente stavljati kalcijum hidroksid, već da probamo premazivanjem sredstava za osetljivost zuba i nakon premazivanja stavlja ponovo plombu. Taj prvi dan je bilo malčice lakše šo se tiče zagrižaja, no on i dalje boli kada grizem čvrstu hranu. Ja sada izbegavam potpuno jesti na toj strani. Nemam spontane bolove, rtg uredan. Da li je jedina opcija vađenje živca ovog zuba ? Žao mi je što je od karijesa uočenog na vreme došlo do toga da mora da se vadi živac, ne razumem šta se desilo ? Hvala Vam najlepše na savetu. Sanja

Sanja - 15. 04. 2020.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Irina Miković
dr Irina Miković polivalentni stomatolog

Poštovana Sandra,

Bol na zagrižaj u navedenom slučaju kože biti uzrokovan "visokom" plombom, kada uklanjanjem viška nestaje osetljivost na zagrižaj.

Takođe uzrok može biti i stvaranje mikropukotine između kompozitne (bele) plombe i zuba, kada osetljivost često spontano prolazi nakon nekoliko dana ili nedelja, a u suprotnom je potrebna zamena plombe.

Uzroci mogu biti i prisustvo parodobtalnog džepa, oboljenje zubnog živca i slično.

Bez kliničkog pregleda i abalize Rtg snimka bilo bi neprofesionalno pričati o planu terapije, te Vam savetujemo da ponovo posetite stomatologa.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29474 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29474
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata