Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani pre neki dan sam menjala staru plombu na dvojci i nesto se iskomplikovalo nakon skidanja plombe.Zubarka mi je rekla da je stavila kalcijum hidroksid direktno na zivac koji ce morati da se vadi ako me zub zaboli.Mene interesuje kako je doslo do tih problema tj da li mi je zubar greskom ostetio zivac posto je sve radjeno pod anestezijom? Unapred hvala

gordana - 01. 06. 2020.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

     Poštovana Gordana,

prilikom zamene dotrajalog dubokog ispuna, često se nailazi na karijesom zahvaćeno zubno tkivo, koje se pre postavljanja novog ispuna, obavezno mora odstraniti..

Ako je nakon uklanjanja karijesom zahvaćenog dentina, integritet zubne komorice (u kojoj se nalazi pulpa zuba-živac) sačuvan, a pri tome kliničkim pregledom i dodatnim analizama potvrđen vitalitet zuba,  pulparna površinu dentina prekriva preparatom Ca(OH)2, glasjonomer cementnom podlogom i postavlja se definitivni ispun-plomba.

Važno je napomenuti da pacijent ne sme da ima spontane bolove ili bol koji se javlja noću.  Isto tako neophodne su povremene  kontrole vitaliteta zuba.

S druge strane, ako je komorica zubne pulpe karijesom otvorena i pacijent navodi podatak dužih bolova nakon termičkih nadražaja, spontanih bolova itd. u takvim slučajevima neophodno je endodontsko lečenje zuba (umrtvljivanje živca, mehanička obrada korenskih kanala i opturacija istih).

Srdačno

 

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26930 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26930
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata