Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani! Prije 6 mjeseci mi je odraden most od metal keramike! Od prvog dana imam nelagodu u ustima ( cudan miris, promjena okusa) zarenje! Imam 2 plombe od amalgana stare vec 20 godina, koje su sada prilikom izgradnje zubnog mosta brusene! Trenutno imam osip i zarenje ( na licu, vratu, i rukama do laktova), lijecnik dermatolog iz pocetka je spominjao kontaktni dermatitis, nakon provedene terapije (kreme, dekstametazol itd) simptomi se povuku par dana i pojave ponovo! Sad mi kaze da je problem imunoloski, odradeni su nalazi cekam rezultate! Zanima me vase misljenje! Dali je moguca alergija na metal od kojeg je napravljen zubni most, na cement ili amalgan! Nakon razgovora sa stomatologom dobila sam odgovor da ( ajmo rec umisljam) medutim sad mi je trenutno panika jer nikako da se ovoga rjesim! Moj dermatolog mi kaze; nesto je izazvalo vas imuni sistem na pobunu i ovo je samo reakcija koja se odrazila na kozu! Napominjem da sam uzimala lijek za krvni tlak, koji je zamjenjen drugim ( pokusaj eliminiranja) zbog nuspojava stanje je i dalje isto! Zanima me moze li se i gdje obaviti testiranje na metale? Pokusala sam kontaktirati vise labaratorija niko od njih ne radi takve testove! Ako mi mozete pomoci sa savjetom bila bi vam beskrajno zahvalna ! Zeljela bih otkloniti sumnju i ako je moguce rjesiti problem! Hvala!

Neda - 28. 04. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Moana Opačić
dr Moana Opačić doktor stomatologije

Poštovana Neda,

uglavnom su alergije lokalnog karaktera. Ali postoji mogućnost alergije na legure metala koje se koriste u stomatologiji. Što se najbolje može utvrditi alergološkim testom. Što se tiče žarenja i peckanja u ustima, oni se mogu pojaviti dejstvom galvanskih struja koju nastaju kao posledica reakcije između različitih legura metala u ustima.

Savetujemo Vam da zakažete pregled kod specijaliste oralne medicine kako bi se utvrdilo o čemu je zaista reč.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26318 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26318
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata