Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani,
prije dva tjedna išla sam zubaru da izvadi lijek iz zuba i on mi je rekao da je izvadio i živac, te je samo popunio zum s nekom bijelom pastom, pa mi je rekao da dođem za tjedan dana,..
došla sam nakon tjedan dana:izvadio je tu pastu,malo je odbrusio zub i očistio, te stavio dva "štapića crvenkasta" te mi je rekao da dođem opet nakon 3 tjedna da če stavit plombu,..
Prošlo je dva dana od kako sam bila kod njegaa i ub me boli kad grizem i pri doticaju s drugim zubom,.. Htijela sam vas pitati da li je to normalno i kako se zovu ti štapići?
dali me boli možda od tih štapića ili da nije dobro očistio unutrašnjost zuba?
Unaprijed hvala :)

July - 08. 05. 2014.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

Poštovana July,

iz gore navedenog možemo pretpostaviti da je Vama završena kanalna terapija odnosno da su kanali definitivno napunjeni. Adekvatnost sprovedene terapije se proverava kontrolnim Rtg snmkom zuba.

Nakon završetka kanalne terapije postoji mogućnost da u naredna dva dana zub bude bolno osetljiv na zagrižaj, dodir jezikom ili kuckanje. Ova osetljivost postepeno spontano prolazi.

"Štapići" kojima se definitivno pune obrađeni kanali korena se zovu gutaperka poeni (štapići). Njima se popunjava samo kanal korena i ukoliko su pravilno postavljeni ne bi trebali da izazivaju bol. 

Bol nakon kanalne terapije može uzkokovati prebačeno kanalno punjenje (gutaperka poen) preko vrha korena u okolnu kost. Takođe do bolne osetljivosti može dođe ukoliko privremena plomba iritira desni.  

Savetujemo da uradite kontrolni Rtg snimak tog zuba i obratite se Vašem stomatologu kako bi se ustanovio uzrok bola.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata