Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani,
prije malo manje od mjesec dana bila sam na popravku zuba. Međutim trudna sam i nije mi bilo moguće snimati zub. Radilo se o zubu koji je već bio popravljan, nakon nekog vremena ispala je plomba i nastao je karijes na tom mjestu. Zubarka mi je rekla da se radi o dubokom karijesu, ali da je sve očistila, stavila lijek i zatvorila te rekla da dođem nakon što rodim kako bi se zub popravio do kraja.
Neko vrijeme je bilo sve u redu, a zatim je zub počeo malo oticati, ništa strašno, potpuno bez bolova samo sam primjetila da je višlji od drugih zuba i da ga osjetim na zagriz. Otok bi splasnuo u toku noći i tokom dana bi bilo sve okej, a predvečer bi opet osjetila da je zub višlji od ostalih.
Kako je višlji, na zagriz osjetim blagu bol, ako slučajno jače zagrizem i stisnem ga drugim zubima..i to me počelo smetati.
Bojim se o čem se radi jer bi željela izbječi liječenje antibioticima u toku trudnoće.
Hvala puno na odgovoru.
Lijep pozdrav.

aanga - 21. 07. 2020.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
Dr Jelena Vuletić Rakić
Dr Jelena Vuletić Rakić polivalentni stomatolog

Poštovana aanga,

antibiotici su pomoćno sredstvo u lečenju u stomatologiji i na prvom mestu je potrebno sprovesti adekvatnu stomatološku terapiju. Ukoliko je neophodna primena antibiotika strogo se vodi računa da se propišu oni čija je upotreba dozvoljena u trudnoći. 

S obzirom na to da navodite da postoji bol na zagrižaj i da zub polako otiče u pitanju je najverovatnije oboljenje zubne pulpe ("živca") kada je potrebno sprovesti lečenje kanala korenova zuba. Kako je u pitanju trudnoća (kontraidikovano Rtg snimanje zuba), kanali korenova se pune mekim punjenjem, a definitivno punjenje odlaže do posle porođaja, kada se kanali korenova definitivno pune i tada se može načiniti kontrolni Rtg snimak zuba.

Savetujemo da ne odlažete posetu stomatologu radi pravovremene terapije (na taj način možete izbeći upotrebu antibiotika).

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29474 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29474
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata