Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

POSTOVANI,
Prije par dana sam osjetio kao malu zlijezdicu u ustima na gornjem nepcu s lijeve strane. Ne mogu da vidim, ali pri dodiru nije tvrdo i osjecam to jezikom. Kad jezikom malo pritisnem kao da se razlije i stopi sa okolinom, a kad jezikom ovlas dodirnem opet je tu. Zube redovno perem, a usta odrzavam cistim, koristim i COLGATE vodu za ispiranje usta. Sta bi to moglo biti i da li ce morati slucajno na operaciju? Sobzirom na nepristupacno mjesto, ne znam kako bi se to i izvelo (uzgred, imam visoko nepce).
Hvala unaprijed na odovoru.
S postovanjem,
Goran iz Herceg Novog

Goran - 30. 08. 2013.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

Poštovani Gorane,

pregledom je neophodno utvrditi da li je u pitanju oboljenje male pljuvačne žlezde ili pak fistula.

Ukoliko je reč o oboljenju pljuvačne žlezde usled opstrukcije izvodnog kanala obično spontano prolazi prskanjem kanala i evakuacijom sekreta, te terapija najčešće nije potrebna. Ukoliko stanje perzistira i praćeno je upalom (bol, otok, crvenilo) indikovano je hirurško uklanjanje žlezde.

Ukoliko je pak reč o fistuli potrebno je utvrditi da li je parodontološkog porekla ili porekla zuba te dijagnostikovati zub uzročnik (zub sa oboljenjem zubne pulpe ili lečen zub).

Parodontološka terapija pre svega obuhvata kiretažu džepa, a po potrebi, u zavisnosti od stepena oštećenja tkiva, i hiruršku terapiju.

Ukoliko je reč o fistuli usled postojanja patološkog procesa u kosti u regiji vrhova korenova obolelog zuba (dijagnostikuje se analizom Rtg snimka zuba) prvenstveno je indikovana kanalna terapija, a po potrebi i hirurško uklanjanje procesa iz kosti.

Dakle, otiđite što pre na pregled kod Vašeg stomatologa.

Srdačno

Na osnovu informacija sa kojima raspolažemo, u obzir dolaze sledeće dijagnoze:
- oboljenje male pljuvačne žlezde;
- fistula.

Neophodna dodatna dijagnostika: OPT snimak (Rtg snimak zuba obe vilice) ukoliko je u pitanju fistula posledica patološkog procesa u koštanoj regiji oko vrha korena zuba ili parodontološkog porekla

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27622 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27622
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata