Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani,

sin od 3 godine je pao i slomio dvije prednje jedinice. Stomatolog je pogledao zubiće i uradio snimak, nakon čega je rekao da postoji polip, da nema infekcije, korjen stalnog zuba uredu, vidljiva mala sjena zbog jakog udarca, i rekao da samo dolazimo redovno na kontrole. Ostavio mu je zubiće tako otvorene i rekao da taj polip ne bi trebao predstavljati problem, i ako se slučajno desi upala da će se zub drenirati zbog otvorenog kanala. Njega zubići bole samo na dodir, ne može da grize niti dozvoljava da ih čistim četkicom za zube. Doktor je rekao da bi se situacija trebala smiriti (od pada je prošlo 16 dana). Mene brine da li će zaista taj bol koji osjeća pri pritisku proči, jer sada te zube uopšte ne upotrebljava kada jede. Da li smatrate da je savjet doktora ispravan, ili zube možda treba liječiti/vaditi?

Mama Dina - 30. 11. 2014.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

   Poštovana Mama Dina,

u slučalu polipa pulpe, usled dobrih odbrambenih snaga organizma kod  dece i mladih osoba, karijesom ili traumom otvorena pulpa zuba se brani tako što proliferacijom-polipom onemogućava dublji prodor infekcije.

Dete se obično žali na bolove pri žvakanju i krvarenje iz zuba. Nakon odstranjivanja pomenute promene (uz lokalno anesteziranje) pristupa se daljem lečenju mlečnog zuba, delimičnom ili potpunom odstranjivanju zubne pulpe (u praksi se najčešće radi amputacija-delimično odstranjivanje kruničnog dela zubne pulpe) nakon čega se postavlja ispun (plomba).

S obzirom da je u pitanju malo dete, ako se uspostavi saradnja sa njim, trebalo bi sprovesti pomenuto lečenje.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26215 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26215
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata