Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani,
U gornjoj vilici, četvorka, tj. prvi prekutnjak, je godinama propadao zbog karijesa. Prvo je pucao sa unutrašnje strane horizontalno, a zatim i nedavno, sa prednje strane. Napomenuću da je negdje oko tri četvrtine vidljivog zuba puklo. Zub se nije klimao iz korijena, a i dalje postoji vidljivi dio zuba, iako mali.
Ako i dodje do vadjenja zuba, nadam se da će to moći biti rutinsko vadjenje, jer i dalje postoji dobar dio krunice koji se može čupati.
No, mene zanima i druga stvar. Da li je moguće takav zub spasiti, ukoliko se ispostavi da je korijen zdrav? Da li je dovoljno zaliječiti takav zub, i da li se može na kraju krunica staviti, s obzirom da faseta ne bi mogla mnogo izmijeniti situaciju.
Nadam se da nisam bio preopširan.
Hvala Vam na odgovoru.

Marko - 07. 10. 2017.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić doktor stomatologije

Poštovani Marko,

ukoliko je stanje korena i okolne kosti dobro, takav zub se može sačuvati. Pre svega je neophodno sprovesti kanalnu terapiju ("vađenje živca" iz korena zuba), ili eventualni retreman prethodnodne kanalne terapije. 

Nakon toga postoji opcija da se postavi nadogradnja u kanale korena zuba (livena nadogradnja ili fiber glass kompozitni kočići), nakon toga krunični deo se može rekonstruisati plombom ili keramičkom krunicom.

Ukoliko se iz bilo kog razloga zub ne može adekvatno rekonstruisati potrebno ga je izvaditi.

Savetujemo da uradite Rtg snimak pomenutog zuba i posetite stomatologa.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27605 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27605
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata